A kiviteli vámeljárások felügyelete, az áruk kiléptetésének igazolása

Forrás: www.apeh.hu

A kiviteli vámeljárás kapcsán az áruk kivitelre történő kiadását követő intézkedések, a kiléptetések igazolása alapvetően az exportőrök érdeke, mivel a termékexporthoz kapcsolódó adómentesség a kiléptetések igazolásával érvényesíthető.

A kiviteli vámeljárásokhoz kapcsolódó intézkedések, úgy mint a keresési eljárások, a kiviteli vámáru-nyilatkozatok érvénytelenítése, vagy a kiléptetések utólagos igazolása, illetve az ezzel kapcsolatos ügyintézési folyamatok mind az ügyfelek, mind a vámszervek részére jelentőséggel bírnak.

A kiviteli vámeljárás kapcsán az áruk kivitelre történő kiadását követő intézkedések, a kiléptetések igazolása azonban alapvetően az exportőrök érdeke, mivel a termékexporthoz kapcsolódó adómentesség a kiléptetések igazolásával érvényesíthető.

Fentieknek megfelelően a vámhatóság akkor folytat keresési eljárást, illetve akkor érvényteleníti a kiviteli vámáru-nyilatkozatot, ha az ügyfél ezt kifejezetten kéri.

Alapesetben a Közösségen kívülre történő termékértékesítéshez kapcsolódóan benyújtott kiviteli vámáru-nyilatkozatot a kiviteli vámhivatal dolgozza fel, és adja ki az árukat kivitelre. Ezt követően a Közösség külső határán elhelyezkedő kiléptető vámhivatal regisztrálja azt, hogy a kiviteli vámeljárás alá vont áruk a Közösség vámterületét ténylegesen elhagyták.

Számos esetben előfordul azonban, hogy az áruk tényleges kilépésének igazolására (’Kiléptetés eredményei’ üzenet megküldésére) a kiléptető vámhivatal által nem kerül sor.

A Közösségi Vámkódex létrehozásáról szóló 2913/92/EGK tanácsi rendelet végrehajtására vonatkozó rendelkezések megállapításáról szóló 2454/93/EGK bizottsági rendelet (továbbiakban: VK-VHR) 796da. cikk (1) bekezdése szerint, ha az áru kivitelre történő kiadását követően 90 napon belül a kiviteli vámhivatal nem kapta meg a 796d. cikk (2) bekezdése szerinti "Kiléptetés eredményei" üzenetet, akkor a kiviteli vámhivatal szükség szerint kérheti az exportőrt vagy a nyilatkozattevőt azon időpont és vámhivatal megjelölésére, amikor és ahol az áru a Közösség vámterületét elhagyta.

A magyar vámhatóság azonban ilyen jellegű kérést az ügyfelek részére nem fogalmaz meg.

Ugyanakkor a VK-VHR 796da. cikk (2) bekezdése szerint az exportőr vagy a nyilatkozattevő – saját kezdeményezésére, azon időpont és vámhivatal megjelölésével, amikor és ahol az áru a Közösség vámterületét elhagyta – tájékoztathatja a kiviteli vámhivatalt arról, hogy az áru a Közösség vámterületét elhagyta, és kérheti a kiviteli vámhivatalt az áru kilépésének igazolására, feltéve, hogy a kiléptetés igazolása a kiléptető vámhivatal által nem történt meg.

A kiviteli vámhivatal ebben az esetben minden esetben kéri a kiléptető vámhivataltól a "Kiléptetés eredményei" üzenetet, amire ez utóbbi vámhivatal köteles 10 napon belül válaszolni.

Ha a megkeresett kiléptető vámhivatal a fenti határidőn belül nem igazolja vissza az áru kilépését, akkor erről a kiviteli vámhivatal értesíti az exportőrt vagy nyilatkozattevőt.

Az exportőr vagy nyilatkozattevő ekkor bizonyítékot szolgáltathat a kiviteli vámhivatalnak arról, hogy az áru elhagyta a Közösség vámterületét.

Ezek a bizonyítékok különösen a következő lehetőségek közül egy vagy több igénybevételével szolgáltathatóak:

    a) a Közösség vámterületén kívüli címzett által aláírt vagy hitelesített szállítólevél másolatával;

    b) az árut a Közösség vámterületéről kiszállító gazdasági szereplő által szabályszerűen aláírt vagy hitelesített fizetési bizonylattal, számlával vagy szállítólevéllel;

    c) az árut a Közösség vámterületéről kiszállító cég által aláírt vagy hitelesített nyilatkozattal;

    d) valamely tagállam vagy egy, a Közösség vámterületén kívül fekvő ország vámhatóságai által igazolással ellátott okmánnyal;

    e) a kőolaj- vagy földgázkitermelésre szolgáló fúró- vagy termelési platformokra, illetve a szélturbinákba szállított áruról a gazdasági szereplő által vezetett nyilvántartással;

    f) minden olyan okmánnyal, amely hitelt érdemlően meggyőzi a kiviteli vámhivatalt arról, hogy az áruk kiszállítása harmadik ország területére megtörtént.

A fenti okmányokból másolat is elfogadható, ha a gazdálkodóra aránytalanul nagy terhet ró az eredeti példány beszerzése. Amennyiben az exportőr/képviselője saját maga szállítja az árut és fuvarlevél kiállítására nem kötelezett, úgy a kiállított rakományjegyzék mellett a kiszállítás igazolásául annak megtörténtét igazoló egyéb okmányt is be kell mutatnia (pl. menetlevél, útnyilvántartás, írásbeli megrendelés a vevőtől, amelyen a vevő neve, címe és a célállomás címe is szerepel).

A VK-VHR 796e. cikk (1) bekezdésének megfelelően, a fent leírtakat is szem előtt tartva a kiviteli vámhivatal az exportőr vagy a nyilatkozattevő számára igazolja a kilépést:

    a) ha a kiléptető vámhivataltól megkapta a "Kiléptetés eredményei" üzenetet; vagy

    b) ha nem kapta meg ugyan 10 napon belül a kiléptető vámhivataltól a "Kiléptetés eredményei" üzenetet, de meggyőződött az exportőr vagy nyilatkozattevő által szolgáltatott bizonyíték kielégítő voltáról.

A VK-VHR 796e. cikk (2) bekezdésére figyelemmel, ha a kiviteli vámhivatal az áru kivitelre történő kiadásától számítva 150 napon belül nem kapott a kiléptető vámhivataltól "Kiléptetés eredményei" üzenetet, sem a 796da. cikk (4) bekezdésének megfelelően kielégítő bizonyítékot, akkor a kiviteli vámhivatal ezt úgy tekintheti, hogy az áru nem hagyta el a Közösség vámterületét.

A magyar vámhatóság azonban az áruk kiadásától számított 150 nap elteltével nem tekinti úgy, hogy az áru nem hagyta el a Közösség vámterületét, következésképpen a kiviteli vámáru-nyilatkozatot nem érvényteleníti. Ettől függetlenül azonban az exportőr - ebben az esetben - nem fog rendelkezni a Közösségen kívülre történő termékértékesítéshez kapcsolódó, a termék kiléptetését igazoló vámhatósági igazolással.

Amennyiben azonban az exportőr számára ismertté válik, hogy a kivitelre kiadott áruk nem fogják elhagyni a Közösség vámterületét, az exportőr vagy a nyilatkozattevő köteles erről haladéktalanul tájékoztatni a kiviteli vámhivatalt, amely ebben az esetben köteles a kiviteli vámáru-nyilatkozatot érvényteleníteni.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra