Lapszámok
2024 / 09

Tartalomjegyzék

2024 / 09 lapszám címlap képe

AKTUÁLIS TÉMÁK

Aktuális adózási információk 1

Komoly bírsággal járhat a hibás számla adatszolgáltatás ● K+F kedvezmény – így lehet nulla az adó

Tovább a cikkhez

Online számlaadat-szolgáltatás: vigyázó szemetek az adatminőségre vessétek! 4

Az online számlaadat-szolgáltatás lassan iskolás korba lép, hiszen idén lesz 6. éve, hogy elindult. Ezalatt a hat év alatt számos tapasztalat gyűlt össze a vállalkozások, fejlesztők, könyvelők, tanácsadók és persze az adóhivatal oldalán is. Az adóhivatal egyre bővíti azon megoldásainak a számát, amely a számlaadatokon alapszik. Ezzel együtt megnövekedett az az elvárás is, hogy ezen adatok megfelelő időben és megfelelő minőségben álljanak a rendelkezésre. Hogyan lehet az adatminőséget folyamatosan ellenőrizni, milyen lépéseket célszerű tenni az adatminőség javítása érdekében? Ez most már ténylegesen az egy millió forintos kérdés.

Tovább a cikkhez

ÁFA

Alanyi adómentes adóalanyok áfaköteles ügyletei 7

Az alanyi adómentes adóalanyok áfafizetésre nem kötelezettek, áfalevonásra nem jogosultak, és áfabevallást sem kell benyújtaniuk. Azonban az alanyi mentes adóalanyok bizonyos gazdasági események kapcsán nem járhatnak el alanyi mentes minőségükben. Néhány esetben az alanyi adómentes adóalanyoknak is keletkezhet áfafizetési kötelezettségük és áfabevallás benyújtására is kötelezettek lehetnek.

Tovább a cikkhez

Áfa visszaigénylés külföldről 11

Az idei évben is lehetőségük van a belföldi adóalanyoknak arra, hogy a közösség más tagállamában, illetve néhány elismert harmadik országból a külföldön rá jogszerűen áthárított áfát visszaigényeljék. E cikkben röviden összefoglalom a külföldről történő áfa visszaigénylés menetét, az eljárás szabályait.

Tovább a cikkhez

Elhunyt egyéni vállalkozó, őstermelő áfa megállapítása 13

A jogutód nélküli megszűnés áfafizetési kötelezettséggel jár ● Az elhunyt jogutódja mentesülhet az áfafizetési kötelezettség alól ● Több örökös esetén alkalmazandó szabályok ● A jogutód adólevonási joga ● Számlázás

Tovább a cikkhez

TAO

Vagyonkezelő alapítványok alapítása és társaságiadó-kötelezettsége 16

A vagyonkezelés egyik formája a bizalmi vagyonkezelés, melyről egy korábbi cikkben ejtettünk szót. Emellett lehetőség van vagyonkezelő alapítvány létrehozására is, mely egy olyan speciális alapítványi forma, ami főtevékenységként – ahogyan azt az elnevezése is tükrözi – vagyonkezelést folytathat. Az ilyen típusú alapítvány belföldi illetőségű adózónak minősül a társasági adó tekintetében. Az alábbiakban az említett alapítvány alapítására és társaságiadó-kötelezettségére vonatkozó főbb szabályokat ismertetjük.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

Pénzügyi instrumentumok. 4. rész – Fedezeti ügyletek 22

Cikksorozatunkban egyes különböző fajtájú pénzügyi instrumentumok számviteli elszámolását mutatjuk be.  Előző cikkünkben már megismertük a pénzügyi instrumentum számviteli törvény szerinti definícióját, jellemzőit, a kereskedési célú ügyletek fajtái és elszámolási szabályait, valamint a kereskedési célú, pénzügyi eszközre vonatkozó, határidős elszámolási ügyletről mutattunk be egy példát. Jelen cikkünkben fedezeti ügyletek számviteli elszámolásának témáját járjuk körbe.

Tovább a cikkhez

Civil szervezetek számviteli sajátosságai 26

Írásunkban bemutatjuk a civil számvitel legfontosabb szabályait. Ismertetjük a civil szervezetek által választható beszámolási formákat. A civil számvitel legproblémásabb területe a támogatások számvitele, ennek alkalmazását egy példával is segítjük.

Tovább a cikkhez

SZJA

Magyarok külföldi, külföldiek hazai jövedelmeinek adókötelezettsége 32

Az adóügyi illetőség és jogkövetkezményei a személyi jövedelemadó rendszerében. Cikksorozatunk első része bemutatja az adóügyi illetőség megállapításának szabályait, melyeket gyakorlati példákon is ismertetünk. A kérdéskör most a magyar-amerikai kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény megszűnése kapcsán is számos esetben felmerül, főleg az Amerikai Egyesült Államokban élő magyarok körében.

Tovább a cikkhez

A munkabérelőleg adózási szabályai 38

Munkabér, előleg, fizetési előleg, hitel, kölcsön? Ezen szavak jutottak először az eszembe, amikor a munkabérelőleg kifejezésen kezdtem el gondolkozni. Kérdésként fogalmazódott meg bennem, hogy jogi, számviteli, vagy adózás vonatkozásában vajon ugyanazt értjük munkabérelőleg alatt? Cikkünkben az munkabérelőlegre vonatkozó szja szabályokat ismertetjük, és azok alkalmazását egy példán keresztül is bemutatjuk.

Tovább a cikkhez

Munkavállalók részére juttatott részvény, üzletrész adókötelezettségéről 42

Az utóbbi években – sőt inkább évtizedben megfigyelhető, hogy – növekedett azon munkaadók száma, akik különféle értékpapír juttatási programok bevezetésével teremtik meg a munkavállalók hosszútávú érdekeltségét. Az elvégzett munka ellenértékeként munkabér jár a dolgozónak. Munkabérnek minősül minden, a munkaviszony alapján közvetlenül vagy közvetve nyújtott pénzbeli és természetbeni juttatás ideértve többek között az értékpapír juttatását is. [Mt. 12. §. (2) bekezdése]. Cikkünkben e munkavállalói juttatások szja és szociális hozzájárulási adó szabályait ismertetjük.

Tovább a cikkhez

Nyereményjátékok, versenyek, vetélkedők adózása 50

A nyereményjátékokat jellemzően üzletpolitikai célból szervezik, amelyek lényege a profit növelése közvetlen, vagy közvetett módon, valamint a vásárlói kedv ösztönzése a leggyakoribb esetben az által, hogy a magánszemélyek valamilyen kedvezményben, juttatásban részesülnek. Ekkor a juttatás megszerzése nem biztos, hanem a véletlentől a magánszemély adottságától, ügyességétől függ. Ez utóbbi két esetben beszélhetünk versenyről, vetélkedőről. A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja törvény) egyik legfontosabb alapelve, hogy a magánszemély minden jövedelme adóköteles, ami azt is jelenti, hogy a nyeremény formájában megszerzett juttatások esetén is felmerül az adókötelezettség, amely függ a nyereményjáték, a verseny, a vetélkedő megrendezésének körülményeitől, feltételeitől és a nyeremény formájától.

Tovább a cikkhez

A visszaváltási díj adókötelezettsége 57

Írásunkban bemutatjuk a visszaváltási díj új rendszere kapcsán felmerülő személyi jövedelemadózást érintő kérdésekre vonatkozó hatályos szabályozást.  

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

Nyomtatványhasználat a társadalombiztosítási kifizetőhelyeken 59

A digitalizáció valamint az elektronikus ügyintézés megköveteli, hogy minél kevesebb papaíralapú dokumentummal dolgozzon a közigazgatás, így egy társadalombiztosítási kifizetőhely is. A papíralapú nyomtatványok használatának felülvizsgálata zajlik most a társadalombiztosítási kifizetőhelyi ügyintézés folyamatában. Cikkünkben annak járunk utána, hogy jelenleg mely nyomtatványok használata kötelező, mely nyomtatványok használata pedig ajánlott, és melyiket milyen formában (elektronikus, vagy papíralapon) kell vezetni.

Tovább a cikkhez

AIR

Az adóhatósági ellenőrzési szabályok III. rész Az adóhatóság és az adózó jogai és kötelezettségei az ellenőrzés során 62

Az ellenőrzésre vonatkozó szabályokat az adóigazgatási rendtartásról szóló 2017. évi CLI. törvény (Air.) külön fejezetben tartalmazza, rengeteg speciális rendelkezéssel, továbbá egyes részletszabályok a 465/2017. (XII. 28.) Korm. rendeletben találhatók meg. Jelen cikksorozat harmadik része az ellenőrzés résztvevőinek jogaira és kötelezettségeire vonatkozó szabályokat kívánja részletezni.

Tovább a cikkhez

2024 / 09 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.