Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

15 éves tanuló SzMSz


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Villac 2023-03-31 11:35:54

Tisztelt Szakértő!
A MTK 2023-tól úgy rendelkezik, hogy a 16 év alatti szakmunkástanuló csak napi 6 órában dolgozhat. A szakképzési munkaszerződés keretében havonta kb 10 napot jön dolgozni. A szakképzési törvény szerint napi 7 órát dolgozhat, így 2021.09.01.-tő ez alapján napi 7 órára lett megkötve a SzMSz, és a bejelentés a NAV-hoz. 2023.januárban-februárban az volt a hivatalos álláspont, és a Kamara is ezt közölte a gyakorlati helyekkel, hogy módosítani kell a szerződést, és a NAV-nál módosítani a heti munkaidőt, hogy napi 7 helyett napi 6 óra lett. Mi is átjelentettük, és majd nyáron, amikor betölti a 16-ot, visszajelentjük 7 órába. Amiért írok, a héten találkoztam egy ügyvédi véleménnyel, mi szerint a szakképzési törvény egy speciális szabály, és csak ha valamit nem szabályoz, akkor kell a MTK előírásait alkalmazni, tehát maradni kellene a 7 órának. (A 2 tv. között nincs fölé rendeltség.) Mi erről a véleményük? (Csak zárójelben írok a sok egyéb probléma közül egyet, hogy a 6 órával nem teljesül a tanuló kötelező gyakorlati óraszáma, amit jelenleg a 45 perces tanóra, és a 60 perces munkaóra "manipulációjával" kezelünk)
Köszönettel,
SzS.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-04-02 16:38:43

Kedves SzS,
Osztom az ügyvédi véleményt: az Mt. nem írja felül a jelen esetben mérvadó Szakképzési tv. rendelkezését, amely napi 7 órás foglalkoztatást tesz lehetővé. Sajnos az idő rövidsége miatt még nem lehet a bírósági ítéletekből se segítséget meríteni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra