Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

2 órás munkaidőkeret


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Villac 2023-06-02 12:48:10

Tisztelt Szakértő!
Megerősítést illetve kiegészítést szeretnék kérni részmunkaidős foglalkoztatáshoz. A dolgozó csak pár napot jönne dolgozni, napi 4-5 órában. A munkaszerződést napi 2 órában (heti 10 ó) kötnénk meg. Példaként egyik hónapban van 2 ünnepnap, és 21 munkanap, tehát az osztószám 23. A letöltendő munkaidő 21*2 = 42 óra. Ebben a hónapban dolgozna 8 db 4 órás napot, és 2 db 5 órás napot. (heti fix napokkal)
A bruttó bére 100.000 Ft lenne. Órabére: 100.000 /23 = 4.388 Ft.
Fiz. Ünnep: 2 nap * 2 óra * 4.388 Ft/ó = 17.522 Ft
Szabadság: Ha nem jön egy beosztás szerinti 4 órás napon, akkor 2 nap szabadság számolható el? Vagy be kell osztani 2 db 2 órás napra, és ezek lesznek a szabik. (tudtommal a dolgozó nem osztható be napi 4 óránál rövidebb időre).
Köszönettel,
SzS.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-06-02 15:09:11

Kedves SzS,
Ilyen foglalkoztatási körülmények mellett a szabadság órában való nyilvántartása a célszerű, mert ebben az esetben annyi szabadságórát kell számfejteni, amennyi munkaórára be volt osztva. Ha ettől függetlenül ragaszkodnak a napban történő nyilvántartáshoz, akkor a következő beosztás szerinti munkával töltendő munkanapokig felmerülő kiegyenlítő nap(ok)ra is szabadságot kell kiadni. Ez azonban néha torz elszámolást eredményez, ezért nem ajánlott. Megjegyzendő, hogy részmunkaidő esetén megengedett a napi 4 óránál kevesebb munkaidő-beosztás is (Mt. 99.§ (1)). Valamint ha havi fix béres, akkor az 1 órára jutó bért az adott hónapban az általános munkarend szerint ledolgozandó munkaórák számával történő osztással kapjuk meg. Azaz jelen esetben 100.000/(21*2)=2.381Ft.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra