Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

90 napos EFO korlát kapcsolt vállalkozásként működő munkáltatók


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Horváth József 2022-12-18 08:55:49

Tisztelt Szakértő!
Tárgy: 90 napos EFO korlát kapcsolt vállalkozásként működő munkáltatók
Az EFO-ról szóló 2010. évi LXXV. törvény 2. § 3. c. pontja értelmében -alkalmi munka: a munkáltató és a munkavállaló között egy naptári éven belül összesen legfeljebb kilencven naptári napig * létesített, határozott időre szóló munkaviszony.
Kérdésem:
1) Az egyéni vállalkozó, mint munkáltató, és az egyéni vállalkozást végző magánszemély 100%-os tulajdonában lévő Kft, mint munkáltató -azaz kapcsolt vállalkozási viszonyban lévő munkáltatók- által foglalkoztatott ugyanazon magánszemély, ugyanazon évi foglalkoztatása esetén, a kilencvennapos korlátokat külön–külön munkáltatókként lehet-e figyelembe venni?

2) Azaz a tárgyévben az egyéni vállalkozásnál, mint munkáltatónál létesített 85 napos egyszerűsített foglalkoztatások, és a 100% tulajdonban lévő Kft-nél, mint munkáltatónál, ugyanebben az évben, ugyanazon magánszeméllyel létesített 40 napos egyszerűsített foglalkoztatások teljes időszaka, azaz az összes 145 napja egyszerűsített foglalkoztatásnak minősül-e?

Segítségét előre is tisztelettel köszönöm.
Üdv.:
Horváth József

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-12-19 13:44:39

Kedves József,
1. Munkáltatónként kell a 90 napos korlátot figyelembe venni, azaz külön-külön, a munkáltatók esetleges kapcsoltsága érdektelen.
2. Igen, mind a 145 napos foglalkoztatás efo-s munkaviszony lesz.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra