Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Átalányadózó értékhatár túllépése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

sanyuszi 2024-10-14 14:45:18

Kedves Attila! A következő kérdésem lenne. Főfoglalkozású átalányadózó egyéni vállalkozó, aki 40%-os költséghányad elszámolás alá tartozott, szeptemberben túllépte a maximális bevételi értékhatárt. Kötelezően a vállalkozói személyi jövedelemadózásra kell átjelentkezni.Nincs elszámolható költsége, ami lenne az nem számottevő. A 2458-as bevalláson az I. és II. negyedévre bevallott és leadózott átalányban számított jövedelmét, (ami rendkívül magas volt) visszamenőlegesen csökkentheti önellenőrzéssel? Mivel a jövedelem utáni járulékok magasabb adóteherrel jártak az átalányadónál, mint a VSZJA esetében a nyereség és osztalékadó valamint esetleg a szocho megfizetése. Az év elejétől köteles a VSZJA szerinti adózásra áttérni, jogosan jár el, ha a rá vonatkozó garantált bérminimumra önellenőrzéssel módosítja a 2458-as bevallásokat, és inkább megfizeti a 9% vállalkozói szja-t , majd a 15% osztalék utáni szja-t? Az is kérdésem lenne hogy a 2458-as bevallásokat negyedévesen kellett bevallani, de a VSZJA havi kötelezettséget ír elő az egyéni vállalkozónak. Az első két negyedév alapbevallása feldolgozott, ezt önellenőrzéssel hogyan tudom korrigálni? Havi bevallásra kell önellenőrizni? Ezt hol lehet jelölni? A harmadik negyedévet már havi bevallással kell teljesíteni július hónaptól? Még nem volt ilyen esetem. Várom szíves válaszát. Tisztelettel: Erika

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-10-15 06:30:11

Kedves Erika,
- Sajnos -a NAV által is megerősítetten- nincs [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

sanyuszi 2024-10-15 11:52:58

Kedves Attila! Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát.
Üdv. Erika

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra