Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Átalányadózó ev. szünetelés alatti mellékállás-főállás váltása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

adózásinfo 2024-07-22 16:21:24

Átalányadózó egyéni vállalkozó 2024. január 01. után szüneteltette tevékenységét 1 hónap időtartamra.
A szüneteltetés előtt rendelkezett heti 36 órát elérő munkaviszonnyal. A szünetelés közben az egyéni vállalkozó munkahelyet váltott, de ez nem volt folyamatos. Pár napra ezért főállásúvá vált az egyéni vállalkozó. Még a szünetelés közben megtörtént a munkahelyváltás, ahol szintén heti 36 órát elérő munkaviszonya keletkezett. Kérdésem az lenne, hogy a a hónap közben kezdődő főállású egyéni vállalkozásban, ami azonnal szüneteltetve lett és végig szünetelt a főállásban, meg kell-e fizetni a minimum járulékalap után a tbj-t és a szocho-t? És ráadásul a teljes hónapra? Vagy pedig ez a tört hónap a jogszabály szempontjából teljes hónapnak számít és így a szünetelést is a teljes hónapban szünetelésnek értelmezhetjük. Köszönöm válaszát.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-07-23 10:40:32

A 2024 januárjától hatályos törvényszöveg alapján (Tbj. 40.§ (4)-(5)) a NAV általam ismert jogértelmezése az, hogy hóközi szünetelés esetén a főállású (1341) időszakra akkor is a minimálbér lesz a járulékalap, ha ezen [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

adózásinfo 2024-07-23 11:34:00

A kérdésben említett egyéni vállalkozónak szünetelt a vállalkozása miközben munkahelyet váltott. Mivel a szünetelés minimum időtartama 30 nap ezért a vállalkozást nem is tudta volna újra indítani. Illetve nem is akarta újraindítani. Mivel a munkahely váltást nem sikerült folyamatosan megoldania, ezért vált főállásúvá az egyéni vállalkozásában. A vállalkozó biztosítási jogviszonya ezáltal a szünetelés alatt kezdődött. Aktív napjai így nem is lehettek. 1.Utólagos kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben ha törthónapban áll fenn a jogviszonya, akkor nem ebben az időszakban kellene megvizsgálni, hogy a teljes törtidőszakban szünetel-e? 2. Ha meg kell fizetni a minimálbér után a járulékot és a szochot, akkor a 30 napra járót kell megfizetni vagy csak a pár napos teljes időszakban szünetelés idejére járót. Köszönöm ismételt válaszát.

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-07-23 13:45:09

Szerintem félreértettem. Tehát nem hó közben kezdő ev-ről van szó, hanem a szüneteltetést hó közben kezdő ev-ről, aki a szünetelés alatt vált főállásúvá és ugyanezen idő alatt került vissza mellékállásúba.
A jelen (2024.01.01-től) jogszabályi környezetben a Tbj. 40.§-a úgy tekinti a hó [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra