Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Berhuzázási kedvezmény ön ellenőrzés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

182222 2024-10-08 18:06:08

Tisztelt Tanácsadó!
Beruházási kedvezményt vettem igénybe a TAO tv. 7.§ (1) zs pontja alapján a társasági adó alapbevallásban. Utána készítettem egy önellenőrzést, aholt ezzel nem éltem. Most szeretném újból érvényesíteni egy újabb ön ellenőrzéssel, de már magasabb összeggel. Ilyenkor élhetek még ezzel? Hiszen ez az adózó döntésén múlik és nem tudom, hogy ilyenkor az összegben is döntöttem vagy csak abban, hogy ilyen adóalap csökkentő tételt igénybe vettem? A TAO megkülönböztet adókedvezményt és adóalap csökkentő tételeket. Máshogy kezeli őket az önellenőrzésnél. Ebben kérem a segítségét, hogy még élhetek vele vagy nem és alkalmazhatom a magasabb összeget is? Köszönettel: Mihóky Erika

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-10-09 05:57:23

Kedves Erika,
A 2007/33.Adózási kérdésben foglaltak alapján is megerősítetten a kedvezmény utólag önellenőrzéssel nem érvényesíthető.
papattila

A Tao. tv. 7. § (1) bekezdés zs) pontja szerint az adóév utolsó napján kis- vagy középvállalkozásnak minősülő adózónál az adózás előtti eredményt csökkenti többek között ? ha, igénybe kívánja venni a kedvezményt ? [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

182222 2024-10-15 14:15:46

Kedves Attila!
A kedvezményt az alapbevallásban érvényesítettem csak az összeget szeretném ön ellenőrzéssel módosítani. Ezt sem tehetem meg? Az számomra teljesen egyértelmű, hogy utólag nem érvényesíthetem a kedvezményt, ha az alapbevallásban sem tettem. De én érvényesítettem csak az összegen szeretnék módosítani. Akkor ezt sem tehetem? Válaszából ez számomra nem derült ki egyértelműen csak az, hogy utólag nem érvényesíthetem a kedvezményt.
Köszönettel:
Mihóky Erika

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-10-18 05:16:05

Kedves Erika,
Értelmezésem szerint az önellenőrzési tilalom az összegre is [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra