Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Csoportos társasági adóbevallás beolvadás esetén


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

taxmanbt 2024-10-11 11:01:53

Kedves Attila!
Társasági adócsoport 3 csoporttaggal és 1 képviselővel rendelkezik. A 3 csoporttag közül kettő év közben különválásosan beolvad a maradó tao csoporttagba és a csoport képviselőbe.
1. Ebben az esetben, ha különválásos beolvadást év közben jegyzi be a cégbíróság kinek (csoportképviselő és megszűnő csoporttagok) és milyen bevallást kell benyújtani a társasági adó tekintetében?
2. A 71 bevallás kitöltési útmutatójában egyértelműen szerepel, hogy "Ha csoportos társasági adóalany tagjai között valósul meg beolvadás, a társasági adóról
nem kell benyújtani a ’71-es záró bevallást." Viszont ebben az esetben mikor és hogyan kell a megszűnésükig keletkezett eredményük után adózniuk?
Előre is köszönöm a válaszát.
taxman

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-10-18 05:49:20

Kedves Taxman,
Ha jól értem, akkor a beolvadással 1 főre csökken a csoport létszáma, azaz a csoport adóalanyisága az előző üzleti év utolsó napjával [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

taxmanbt 2024-10-18 09:43:02

Kedves Attila!
A csoport 4 tagú volt eredetileg, 3 tag és 1 képviselő. Ebből két tag olvadt be a tao csoport másik két tagjába (a csoport képviselőbe és a egy megmaradó csoport tagba). Vagyis nem szűnt meg a TAO csoport, mert a beolvadást követően is maradt két tagja. Értelmezésem szerint ilyenkor a beolvadó tagok a beolvadás időpontjáig a csoport tagjai maradnak. Vagy tévedek?
Ilyen esetben az adott adóév (jelen esetben naptári év) csoportos tao bevallásában az ő adataikat is szerepeltetni kell? Ha igen, akkor a rájuk eső végleges adó összegét csak az éves csoportos tao bevallás összeállításakor tudjuk megállapítani. Viszont ilyenkor a végleges vagyonmérlegben kimutatott a beolvadó tagokra jutó társasági adó összege eltérhet az adóévi bevallásban szereplőtől. Ez hogyan kezelendő?
Köszönöm.
taxman

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra