Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

EKHO megbízási díj


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Könyvelő-6920 2024-07-17 17:13:09

Tisztelt Szakértők!
Amennyiben egy magánszemély előadóművész megbízási szerződést köt egy kifizetővel, és más jogviszonya egyáltalán nincs, akkor hogyan kell meghatározni a jövedelem azon részét, melyre általános szabályok szerint fizeti meg a közterhet? Szabadon döntheti el, vagy van minimális adó- és járulékalap az általános szabályok szerinti közterhekre? A megbízási díj összege havonta meghaladja a minimálbért, és a lehető legnagyobb részére ekho adózást szeretné érvényesíteni.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-07-20 07:38:05

Kedves Kérdező,
Megbízási díj esetében az ekho a 60 milliós éves keret olyan arányú részére [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Könyvelő-6920 2024-07-25 16:29:38

Tisztelt Pap Attila!

Ma jött meg állásfoglalás a nav részéről.
Azt írják, hogy egy megbízási szerződés keretein belül nincs lehetőség arra, hogy a jövedelem egy részét ekho adózással egy részét pedig normál adózással számolja el a kifizető a magánszemély felé.
2005. évi CXX. törvény (Ekho tv.) 3. § (3)
"
Tehát a magánszemély az ekho választására jogosító tevékenységre kötött megbízási szerződésből származó megbízási díj vonatkozásában akkor adózhat az ekho szabályai szerint, ha az „Ekhós szerződés” mellett rendelkezik olyan megbízási jogviszonnyal (vagy a fentiek szerinti jövedelemmel), amelyben a közteherfizetési kötelezettségének az általános szabályok szerint tesz eleget.

Abban az esetben, ha az adott magánszemély egyetlen megbízási szerződés alapján szerez kizárólag jövedelmet, akkor ezen jövedelmére nem választhatja az ekho szabályainak alkalmazását, és nem bontható meg a kifizetett összeg kétféle adózási mód szerint. Ha azonban például van egy megbízási szerződése, amelyhez kapcsolódóan az önálló tevékenységből származó jövedelemre vonatkozó szabályok szerint adózik és a jövedelem társadalombiztosítási járulékalapot is képez, és mellette egy másik megbízási szerződés alapján is szerez jövedelmet, akkor ezen jövedelmére – amennyiben a tevékenység megfelel az ekho-választás feltételének – választhatja az ekho szerinti adózást.

A levelében hivatkozott, az információs füzet 7. oldalán szereplő, munkaviszonyhoz kapcsolódó mondat azért került külön feltüntetésre, mert az Ekho tv. 3. § (7) bekezdése külön a munkaviszony esetére tér ki, azonban a szabályt kifejezetten csak munkaviszonyhoz kapcsolódóan kell alkalmazni. Ennek megfelelően „Ha a magánszemély munkaviszonyban folytat ekho választására jogosító tevékenységet, az ellenértéket kifizető munkáltató a tevékenység adott havi ellenértékeként kifizetett összegnek a hónap első napján érvényes havi minimálbért meghaladó részére veszi figyelembe a magánszemély ekho választására vonatkozó nyilatkozatát. Nem kell e rendelkezést alkalmazni, ha
a) a magánszemély nyugdíjas;
b) a magánszemélynek a munkáltatóval fennálló más jogviszonyában legalább a hónap első napján érvényes havi minimálbér alapulvételével a közteherviselési kötelezettség teljesítése az általános szabályok szerint megtörténik;
c) a magánszemély igazolja, hogy az (1) bekezdés a) pontjában említett címen az adott hónapban legalább a havi minimálbérnek megfelelő olyan jövedelmet szerzett, amely után a közteherviselési kötelezettség teljesítése az általános szabályok szerint történik.”

Ön ezzel egyetért? Ez a törvény alkalmazásának harmadik verziója, melyről az utóbbi pár hétben olvastam.

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-07-29 07:15:24

Kedves Kérdező,
Ez is egy vélemény és kétségkívül szerepel a kitöltési útmutatóban a "mellett" szó, de hát a kitöltési útmutatót is a NAV készítette... Mindamellett érdekes lenne megtudni a [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra