Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

Ekho-s egyéni vállalkozó


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

susie 2024-07-12 14:17:56

Kedves Attila,
Ma szembesültünk a ténnyel, hogy az egyik átalányadózó egyéni vállalkozónk adminisztrációs hibából eredően kikerült az átalányadózók köréből (januártól). Két kérdésem lenne vele kapcsolatban:
1. Többen javasolták, hogy próbáljuk meg e-papíron "visszasírni" a vállalkozót átalányadózónak, mert vannak sikertörténetek e téren. Van erre esély, ha idén nem is, akkor jövőre?
2. Csináltam egy gyors számolást ennek az ügyfélnek és azt állapítottam meg, hogy kb. 4 milliós árbevétele várható egész évben és vannak költségszámlái is, tehát néhány havi kivéttel együtt nem lenne jelentős eltérés az átalányadózás és az szja tv. szerinti tételes költségelszámolás között. Persze ez csak 2024-re vonatkozik. Ennek ellenére a fejébe vette, hogy ekho-zni akar, mert az kedvezőbb lenne (tevékenységi köre engedi). Jól értelmezem, hogy csak akkor alkalmazhatja az ekho-t, ha 12 havi kivét után megfizeti az szja-t is, nemcsak a havi kötelező szochó+ tb.járulékot minimálbér után? A kivét feletti részre pedig csak a 15 % ekho-t kell megfizetni? Ezt a kifizető is levonhatja a számla összegéből?
Szerintem a tételes költségelszámolással jobban járna. Év közben választhatja az ekho-t?
Javasoltam, hogy feleség vegye fel saját vállalkozásába 4 órás alkalmozottként (feleség főállású munkaviszonnyal rendelkezik), tevékenységi kört kellene csak módosítani, ezt a vállalkozást pedig megszüntetni, ha nem lehet átalányadózó. Esetleg valami más alternatíva?
Előre is köszönöm
susie

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-07-13 09:32:55

Kedves Susie,
1. Nincs tudomásom sok sikertörténetről, de miért is ne lehetne megpróbálni (mert elárulom: csodák igenis léteznek!)?
2. Ami az ekho-t illeti, nincs [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra