Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Életkor szerinti szabadság átvitele


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

mindgaap 2023-02-02 15:05:41

Tisztelt Szakértő,

Abban szeretném a segítségét kérni, hogyan határozzuk meg az életkor szerinti szabadságot abban az esetben, ha a munkavállaló év közben kezdett?

Egy egyszerű példával szemléltetném a problémát:
Adott egy 45 éves munkavállaló, akinek az életkor szerinti szabadsága életkorából adódóan +10 nap. Ez a munkavállaló viszont 2022. július 1-jén kezdett. Tehát ez azt jelenti, hogy az életkor szerinti szabadságot arányosan kell figyelembe venni, azaz 5 nap lesz?

Ez amiatt releváns, mert a munkavállalónak év végén bentmaradt 8 napja, amit 2022-ben nem vett ki. A fenti példa szerint a 8 napból 5 napot vihetne át 2023-ra? Vagy ezt teljesen máshogy kell megállapítani?

Segítségét előre is köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-02-04 06:10:05

A számítása helyes, időarányosan 5 nap pótszabadság jár 2022-re. Igen, megállapodással ezt az 5 napot viheti át a következő év végéig.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra