Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

EV oktatási költségei


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

MMónika 2024-10-14 16:22:11

Kedves Attila!

Egy egyéni vállalkozó kérdéseire szeretném, ha segítene megadni a helyes választ.

Végzettséget tekintve orvos, onkológus szakorvos pszichoterapeuta átképzésben vesz részt, aminek a 1,5 év múlva lesz vége.
Idén ősztől, tutor/szupervízor felügyelete mellett, akkreditált pszichoterápiás rendelőben, mint már pszichoterapeuta-jelölt, fogadhat klienseket pszichoterápia céljából.
Ahhoz, hogy kezdetben a kötelező, heti 4 terápiás ülést egyéni klienseknek teljesen tisztán meg tudja tartani és számlázhassa, szeretne egyéni vállalkozó lenni.

Arra keresem a választ, hogy a képzéséhez kapcsolódó kiadásait költségként el lehetne-e már számolni a most végzett tevékenységgel szemben, mint a jövőbeni bevétel szerző tevékenység miatt felmerülő költségek?
Ilyenekre gondol:
- havi 30.000 Ft az egyetemi képzés tandíja (Szegedi Egyetem által kiállított számla)
- havi kb. 30.000 Ft tutori díj
- havi 15-20.000 Ft szupervízió
- képzésre utazás, szállás: havi kb. 30.000 Ft
- önismeret (250 óra szükséges kiképző terapeutánál a képesítés megszerzéséhez): havi 94 ezer
- tankönyvek, könyvek

Vagy költséget csak az abban évben ténylegesen végzett tevékenységgel közvetlenül felmerült költségeit lehet elszámolni, mint mondjuk a terembérlés ahol a terápiát tartja, vállalkozói kivétet, esetleg 500 kilométer utat átalányban a személygépkocsi használata címén?

Ebben az esetben az SZJA tv. 11. sz.. mellékletének 1 bekezdés d) pontja alapján a vállalkozás ideje alatt, de az új tevékenységgel összefüggő korábban felmerült költségeket is el lehetne számolni?
„Az egyéni vállalkozó költségként számolhatja el:
d) a tevékenység kezdő évében, illetve szüneteltetésének befejezését követően a tevékenység megkezdése előtt, illetve a tevékenység folytatása előtt – legfeljebb három évvel korábban – beszerzett, és utóbb a tevékenység végzése során felhasznált anyag- és árukészlet beszerzésére fordított, korábban költségként még el nem számolt kiadásait, valamint a tevékenység megkezdéséhez, folytatásához, folytathatóságához szükséges (ide értve a szünetelés időszakában elkerülhetetlen) egyéb kiadásait,”

Ez már problémás lehet?

Köszönöm a válaszát!
Üdvözlettel, M.Mónika

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-10-16 05:07:35

Kedves Mónika,
Mindkét megoldás járható út, azaz akár most alapíthat egy egyéni vállalkozást [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra