Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

EV. - őstermelő jogfolytonos váltás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

DanyadiAndrea 2024-10-17 12:13:13

Tisztelt Önadózó!

Abban kérném a segítségüket, hogy az egyik áfás EV. jogfolytonosan megszüntette mg-i tevékenységét egyéni vállalkozóként, melyet a megszűnés napját követően őstermelőként végez tovább. Az adószáma változatlan, ugyanúgy negyedéves áfás, csak most már őstermelő. A kérdés arra irányul, hogy az EV. időszakában ráadásul kertészeti gépes pályázat keretében beszerzett tárgyi eszközei után az EV.ként leadott záró áfában kell -e áfafizetési kötelezettséggel számolni, ha a gépeket őstermelőként ugyanúgy használja tovább a gazdasági tevékenységéhez - hasonlóan mint a jogutódok. A NAV tájékoztató füzete szerint, az ilyen átállás esetén az EV. időszakában megszerzett eszközök után ÉCS is elszámolható lenne őstermelőként.
Egy korábbi kérdésnél olvastam a sima EV. megszűnésre vonatkozóan, hogy az áfa tv. 11.§. 2d. pontja vonatkozik rá, miszerint az eszközei után a piaci értékre áfát kell fizetni. S itt a piaci érték az irányadó, nem a könyv szerinti nettó érték, ugye? Mi a helyes módja, hogy az eszközök átkerüljenek az őstermelői tevékenységébe? Esetleg saját magának kellett volna számlázni: eladó EV.ként, vevő őstermelő? Vagy nem is kell tennie semmit?

Segítségüket előre is köszönöm.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-10-19 05:27:12

Kedves Andrea,
Mivel az áfa alanyisága változatlanul fennáll és az említett tárgyi eszközöket [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra