Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Gépkocsivezető munkaideje


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

szabójózsef 2022-07-04 15:36:35

Tisztelt Önadózó!

Az egyik cég üdítőital fuvarozással foglalkozik, melynek során minden nap más-más terítő túrát kap, mely szólhat vidékre vagy Pestre, lehet 5 vagy akár 25 helyes is, így a sofőr munkaideje előre nem meghatározható. A sofőr nem csak vezet, hanem rakodó segítségével pakolja is az árut a boltokba.
Mi a teendő abban az esetben, ha a terítő túra elvégzése meghaladja a 12 órát, esetleg 1 héte belül több alkalommal is? 12 tonnás tachográfos teherautóról van szó.

Köszönettel:
Szabó József

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-07-06 13:25:03

Kedves József,
A gépkocsivezetőnek munkaidőkeretet kell megállapítani, mely átlagában a heti munkaidő 48 óra lehet, viszont 60 óránál többet a rendkívüli munkával együtt sem végezhet. Gépkocsivezető esetében a rakodás is munkaidőnek minősül. A napi munkaidő folyamatosan nem haladhatja meg a 6 órát, ezt követően munkaközi szünetet kell tartani. A napi munkaidő (rendkívüli munkával együtt) legfeljebb 12 óra lehet. A rendkívüli munkának valóban rendkívülinek kell lennie, azzal a munkáltató előre rendszeresen nem számolhat. Szóval a kérdésbeli eset véleményem szerint szabálytalan, ettől függetlenül természetesen ki kell fizetni a rendkívüli munkadíjat pótlékával együtt.
papattila

Szakértői hozzászólás

szabójózsef 2022-07-11 21:23:28

Köszönöm szépen!

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra