Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Heti 36 órás munkavállaló szabadsága


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

szignet66 2023-03-01 13:15:25

Heti 36 órában munkát végző munkavállaló hétfőtől csütörtökig dolgozik napi 9 órában.
Szabadságának elszámolása hogyan történhet?
Pénteki munkanapra szabadság kiírásra kötelezhető-e, amennyiben csütörtöki napra szabadságot vesz ki? Ha igen, ennek mi a törvényi indoka?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-03-01 14:30:25

A szabadságot kétféle módon lehet nyilvántartani: órában vagy munkanapban. Egyenlőtlen munkaidőbeosztás esetén az órában való nyilvántartás a célszerűbb. A kérdésből ítélve azonban itt épp nem így történik, hanem munkanapokban. Mivel jelen esetben a péntek munkával nem töltött munkanap (kiegyenlítő nap vagy szabadnap), így csütörtöki szabadság esetén a következő munkanapig eltelő munkanapo(ka)t (jelen esetben a pénteket) is szabadságra kell kiírni. Látható viszont, hogy ilyen rövid szabadság esetén ez méltánytalan helyzetet teremt, ezért vagy átállnak az órában történő nyilvántartásra (egy naptári éven belül csak egyféle lehet), vagy egyik esetben kiírják a kiegyenlítő napot, a másik esetben meg nem, úgy, hogy lehetőség szerint annyi szabadságot kapjon éves szinten a dolgozó, amennyire jogosult.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra