Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Heti 4 nap munkavégzés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

P. Adrienn 2022-09-29 09:18:53

Tisztelt Szakértő!
Jelenleg cégünknél a dolgozók minden nap egy műszak 6-14 óráig dolgoznak heti 5 napban hétköznap heti 40 órában.
Át szeretnénk állni a négy napos munkavégzésre. Kérdésem az lenne, hogy ezt milyen módon tehetjük meg? Munkaidő keretet kell-e alkalmaznunk? Szükséges-e a munkaszerződéseket módosítani, vagy elég ha bejelentjük, hogy a következő hónaptól munkaidőkeret kerül bevezetésre. A pénteki napokon pihenőidő kerül-e számfejtésre? hiszen h-Cs napi 10 órát dolgoznak és ezt is számfejtjük. Ilyen esetben ugye pótlékok nélkül mivel nem lépi át a heti 40 órát a munkavégzés. Ha ezen felül péntekre munkavégzés kerül elrendelésre, akkor ugye ott megjár az 50% túlóra pótlék.?

Köszönettel:
Adrienn

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-09-30 15:02:37

Kedves Adrienn,
Igen, ezt csak egyenlőtlen munkaidő-beosztással és munkaidőkerettel tudják megoldani. Ha a munkaidő-beosztás nem szerepelt a munkaszerződésben (nem kötelező elem), akkor a munkaidőkeretet a munkáltató egyoldalúan is bevezetheti. A péntek munkanapként számfejtendő, ún. kiegyenlítő nap/szabadnap lesz. Ha a péntekre munkát rendel el a munkáltató, akkor ez már rendkívüli munka lesz, 50%-os pótlékkal (munkaidőkereten felüli munka). A pihenőnapok változatlanul szombat-vasárnap lesznek.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra