Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Jelenléti ív, munkaügyi ellenőrzés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

FerencSz 2022-10-20 16:22:22

Tisztelt Szakértő!

Elektronikus nyilvántartás és papír alapú aláírás, megőrzés kérdéskörében az alábbiakban kérem segítségét.

Cégünknél beléptető rendszer működik, amely össze van kapcsolva az online munkaidő-nyilvántartó rendszerrel (ebben történik meg a távollétek, home office stb. rögzítése is az érkezés és távozás időpontján túlmenően), amelyből exportált adat (beosztással együtt) a bérszámfejtő program import adataként adja a bérszámfejtés alapját.

Kérdésem a jelenléti ívre vonatkozik mint munkaügyi ellenőrzés alapdokumentuma.
Elégséges-e hónap végén pdf formátumban menteni egy alkönyvtárba a jelenléti íveket vagy minden esetben ki kell nyomtatni és legalább munkáltató oldaláról aláírni?

Munkavállaló aláírásának is szerepel a nyomtatványon hely, viszont mivel nem a munkavállaló tölti ki ezt a rendszert, hanem a cég adott területén a felettes vezető (például távollétek), majd hó végén a bérszámfejtési osztály véglegesíti, így gondolom, a munkáltató vezeti a jelenléti ívet, ezért nem szükséges a munkavállalónak aláírnia?
Amennyiben munkavállalónak vagy munkáltatónak esetleg mindkét félnek alá kell írnia, akkor megoldható-e a pdf file elektronikus aláírásával vagy ügyfélkapun történő (például AVDH hitelesítéssel, aláírásra jogosultak részéről havonta 1 db pdf file, amely az összes munkavállaló jelenléti ívét tartalmazza)?

Kérdés még: szabadságengedély nyomtatása, aláírása is, mivel szabadság igénylése (munkavállaló), jóváhagyása (felettes) rendszeren belüli (plusz email értesítés).

Üdvözlettel,
Ferenc

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-10-21 05:36:16

Kedves Ferenc,
- Az Mt. 134.§-ából számomra az vezethető le, hogy nem szükséges a munkáltató által nyilvántartott munkaidőt a dolgozónak egy kinyomtatott példányon leigazolnia, az csak a (3)-ben foglalt esetben kötelező.
- Az e-maillel megerősített rendszeren belüli szabadság igénylés/engedélyezés se követel meg kinyomtatott, aláírt dokumentációt.
papattila

Szakértői hozzászólás

FerencSz 2022-10-21 10:27:51

Köszönöm szépen a segítségét!

Felhasználói hozzászólás

FerencSz 2022-10-21 10:33:18

Munkáltató aláírása sem szükséges ilyen esetben?

Értem ezalatt hogy elég ha elektronikus formában változatlanul tároljuk pl. PDF-be lementve, hogy látható legyen amit az ellenőrzés kérésére lekérdezünk a rendszerből adott hónapra az nem volt azóta módosítva.

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-10-25 07:04:32

Értelmezésem szerint a munkáltatói aláírás se szükséges.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 4 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra