Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Jogviszony meghatározás-jutalékos egyszerűsített foglalkoztatás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Horváth József 2022-03-03 13:08:38

Tisztelt Cím!

Tárgy: jogviszony meghatározás-jutalékos egyszerűsített foglalkoztatás
1) Az ügyfelem ügynöki szolgáltatást végez egy cég részére, az ügyfelem dolgozói ügyféltérben, számítógépen rögzítve, ügyleteket kötnek a megbízó javára.
A szolgáltatást a Bt alkalmazottai, valamint a BT-ben (havi 2-6 nap alkalommal dolgozó) egyszerűsített módon foglalkoztatott dolgozók végzik.
2) A magánszemélyek csak akkor vehetnek részt a munkába, ha megismerik a megbízó üzletszabályzatát, valamint az ügyviteli szoftver működését. Ehhez tanulniuk kell vizsgázniuk kell. Sikeres vizsga után továbbképzésen sajátítják el az ügyviteli szoftver gyakorlati működését, valamint a napi feladatokat.
A munkavállalók díjazása adóztatása a jogviszonynak megfelelően (havi, vagy napi rendszerességgel) történik.
3) A munkavégzés mennyiségét a megbízója személyenként méri.
A Megbízó kéthavonta bruttó jutalékot biztosít, azzal, hogy jutalékot ügyfelem köteles teljes egészében magánszemélyek részére kifizetni.
A megbízó meghatározza, hogy ügyfelem magánszemélyenkénti bontásban mekkora díjra jogosult.
Ügyfelem meghatározza, hogy a magánszemélyenként mekkora összeget kell fordítani járulékokra, levont adóra, valamint mennyi a nettó kifizetés.
A megbízó a jutalékot részben -az adók, járulékok összegéig- közvetlenül a megbízott részére téríti meg, a Nettó jutalék összeget pedig a magánszemélyek részére közvetlenül utalja át.
4) Kérdés az egyszerűsített módon foglalkoztatottak jogviszonya adóztatása.
Amíg csak a napi EFO bért kapták, addig jogviszonyukat EFO jogviszonyként kezeltük, ami után EFO bért kaptak.

5) A kéthavi teljesítményükkel elért jutalék bevezetése óta kérdés:.
• Az így kapott jutalékot is tekinthetem egyszerűsített foglakoztatásból származó bérnek?
• Hogy lehet ezt kezelni, ha olyan napon folyik be a banki utalás, amikor egyébként az alkalmi munkavállaló nem dolgozik?
• Ha dolgozik az EFO-s munkavállaló a jutalék jóváírás napján, akkor a kapott összeg (jutalék), -azaz az előző két hónapra tekintettel kapott juttatás- kezelhető így EFO bérként?

Vagy

6) A rendszerességre figyelemmel ez már nem kezelhető egyszerűsített foglakoztatásnak és egy munkaidőkeretes részmunkaidős foglakoztatásnak kell tekinteni? (Igy természetesen jóval magasabb járulékokkal kell számítani!)
7) Véleményem szerint a megbízás nem jöhet szóba, figyelemmel a 2. pontban szereplő kötöttségekre, az erősen szabályozott, követendő munkarendre.
Segítségüket előre is tisztelettel köszönöm.
Tisztelettel:
Horváth József

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-03-05 07:51:17

Kedves József,
A 3.pontban meglepett, hogy a Megbízott munkavállalóinak a Megbízó utalja a nettó munkabért, ami egyértelműen szabálytalan. A kéthavonta fizetett jutalék is efo-s munkabérnek minősül, hiszen erre a jogviszonyára tekintettel kapja. Ugyanakkor az elszámolása egy efo-s esetében meglehetősen vitatható lenne, így ilyen jogviszonyban az ilyen elszámolás nem tanácsos, egészen egyszerűen kerülendő. Igen, egy normál (akár részmunkaidős) munkaviszony észszerűbb lenne.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra