Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Készenlét kérdése szabadság, ünnepnap alatt


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

rudmas 2022-01-04 10:53:17

Tisztelt Szakértő!

A munkáltatónál a munkavállalók általános munkarend szerint dolgoznak. Szoftverfejlesztési területen szükséges lehet, hogy a munkavállaló szabadsága alatt, esetleg ünnepnapon is készenlétben legyen, ha probléma merülne fel egy partnernél. Ezen munkakörre vonatkozóan jogszerűen lehet-e hivatkozni a készenlétre munkaszüneti napra és szabadságra vonatkozóan? Amennyiben valamelyik eshetőség lehetséges, az esetben milyen plusz díjazással kell számolni és milyen jogcímen, milyen szabályok vonatkoznak rá?

Köszönöm szépen!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-01-04 18:30:24

A kiadott szabadságot csak abban az esetben lehet megszakítania a munkáltatónak, ha kivételesen fontos gazdasági érdek vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok áll elő. Ennek pl. egy olyan helyzet tudna megfelelni, amely elhárításának elmaradása különösen nagy anyagi veszteséget vagy életveszélyt jelentene és ezt csak az adott munkavállaló lenne képes elvégezni.
Készenlét beosztható akár munkaszüneti napra is. Ha munkavégzés történik (viszont erre csak "súlyos kár, az egészséget vagy a környezetet fenyegető közvetlen és súlyos veszély megelőzése" /elhárítása esetén van jogszerű lehetőség), akkor az rendkívüli munkának számít, 100%-os bérpótlékkal és 100%-os munkaszüneti pótlékkal (azaz erre az időre 3-szoros bér jár).
papattila

Szakértői hozzászólás

rudmas 2022-01-05 10:09:33

Nagyon szépen köszönöm!

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra