Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Kft nyugdíjas tag személyes közreműködés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

BauS 2023-03-05 17:54:55

Kedves Attila!
Kft nyugdíjas tagja (nem ügyvezető) személyes közreműködését ingyenesen végezné megbízási szerződés alapján. Így nem kell bejelenteni a 1041-en, mivel nem lesz biztosított és a 08.on sem kell jelenteni, mivel ingyenes. Jól gondolom?
A tag személyes közreműködésének a társasági szerződésben szerepelnie kell-e vagy tagi határozatban kell dönteni róla vagy elég a megbízási szerződés?
A megbízási szerződéses személyes közreműködés során használhatja-e a céges eszközöket, különös tekintettel a céges tehergépkocsira (anyagbeszerzéshez, partnerlátogatáshoz, termékkiszállításhoz)?
Az általa a személyes közreműködés során elvégzett különféle tevékenységeket kell-e írásban rögzíteni pl havi jelentéssel vagy bármi mással?
Köszönöm! Mónika

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-03-07 07:01:00

Kedves Mónika,
- Igen, jól gondolja, bár akkor se kellene bejelenteni, ha nem ingyenes lenne, ugyanis a nyugdíjas egyik jogviszonyában se válik biztosítottá.
- Nem szükséges róla rendelkezni sem a társasági szerződésben, se taggyűlési határozatban, elegendő a megbízási szerződés.
- Igen, használhatja.
- Nem szükséges, de némely esetben indokolt lehet (pl. az autó céges használatának igazolására).
papattila

Szakértői hozzászólás

BauS 2023-03-07 10:38:12

Kedves Attila!
Köszönöm válaszát!
Ha a nyugdíjas tag a személyes közreműködést nem megbízási jogviszonyban hanem társas vállalkozói jogviszonyban tenné ingyenesen, az kevesebb kötöttséggel/ dokumentációval járna?
Tagi jogviszonyosként is azt igazolni kell, hogy a személyes közreműködét mikor kezdte, mivel különben ennek hiányában onnantól társas vállalkozói jogviszonynak minősíthetnék amikortól ő tag. Jelen esetben ez 2020 július 1 előtti, akkor még ott egészségügyi szolgáltatási járulék hiányt állapítanának meg, ha igazolható dátum nélkül kezdené a személyes közreműködést. Tehát az egyiknél megbízási szerződés kell, a másiknál meg tagi határozat.
Van-e valami indoka a megbízási jogviszonyt választani a tagi jogviszonnyal szemben (v fordítva) egy nyugdíjas, nem ügyvezető tag ingyenes, személyes közreműködésénél? Talán a tagi rugalmasabb?
Köszönöm szépen a válaszát!
Mónika

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-03-08 06:00:54

- Szerintem egyik se jár különösebb adminisztrációval vagy kötöttséggel, ez nem lehet a választás alapja.
- Igen, a múltban valóban volt ennek jelentősége. Ennek bizonyítására mindenképp indokolt rendelkezni megbízási szerződéssel illetve taggyűlési határozattal.
- Véleményem szerint jelenleg nincs nagy jelentősége, hogy melyiket választják.
papattila

Szakértői hozzászólás

BauS 2023-03-08 16:12:09

Kedves Attila!
Köszönöm válaszát!
Mónika

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 4 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra