Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

KKV beruházási kedvezmény és kamatkedvezmény igénybevétele csoportmentességi támogatással


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Horváth József 2024-05-29 13:50:26

Tisztelt Szakértő!
Tárgy: KKV beruházási kedvezmény és kamatkedvezmény igénybevétele csoportmentességi támogatással

Ügyfelem TEÁOR'08 16.10 Fűrészárugyártással foglalkozik. Eddig évente a TAO-s beruházási kedvezményt és a TAO-s kamatkedvezményt a de minimis támogatás terhére vette igénybe.
Várhatóan 2022-2024 pénzügyi évekre vonatkozóan nem fog beférni a cég De minimis keretébe.
2023 TAO-ban lehet választani mely támogatásnak minősüljön az adókedvezmény:
„b) ha a beruházás mezőgazdasági termék feldolgozását vagy mezőgazdasági termék forgalmazását szolgálja az adózó választása szerint, az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. és 108. cikkének alkalmazásában a mezőgazdasági és az erdőalapú ágazatban, valamint a vidéki térségekben nyújtott támogatások bizonyos kategóriáinak a belső piaccal összeegyeztethetőnek nyilvánításáról szóló 2022/2472/EU bizottsági rendelet I–II. Fejezete és 1–14. cikke vagy 17. cikke szerinti támogatásnak, vagy az adóévben igénybe vett csekély összegű (de minimis) támogatásnak vagy a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott állami támogatásra vonatkozó bizottsági rendeletben foglaltak szerinti támogatásnak minősül;
c) minden más esetben az adózó választása szerint, az adóévben igénybe vett csekély összegű (de minimis) támogatásnak, vagy a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott állami támogatásra vonatkozó bizottsági rendeletben foglaltak szerinti támogatásnak minősül.”
1) Van arra lehetőség, hogy a cég a támogatásnak minősülő adókedvezményt a de minimis keret helyett, a csoportmentességi keret terhére (ahol egyébként nem láttam korlátot) terhére vegye igénybe?
2) A keret tartalékolása miatt alapvetően a csoportmentességi keret terhére történő igénybevételt szeretném választani. Van-e valami előírás arra, hogy mikor választhatom a csoportmentességi keret terhére az igénybevételt, vagy kizáró ok arra, hogy nem választhatom csoportmentességi keret terhére az igénybevételt?

Segítségét előre is nagyon köszönöm

Üdv

József

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-06-09 19:20:48

Kedves József,
Ismereteim szerint szabadon dönthetnek úgy [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra