Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Mozgóbér kialakítása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Plastik 2023-05-09 11:14:16

Tisztelt Tanácsadó!
Segítségét kérem abban, hogy van-e jogszabályi tiltás arra vonatkozóan, hogy a cafeteria elemeket egy cég mozgóbér formájában juttassa a dolgozóinak.
Arra találtam információt, hogy a mozgóbér (mint munkavállalói ösztönzési elem) az alapbéren felül járhat a munkavállalóknak, amennyiben egy cég ezt szeretné alkalmazni.
A cafeteria szabályzatot lehet olyan módon összeállítani, hogy pl. ha hibázik valamit a munkavállaló, akkor megfelelő alátámasztás, jegyzőkönyv mellett az adott hónapra igényelt cafeteria juttatási keretet csökkentse részére a munkáltató? Illetve ha nincs semmilyen hiba, figyelmetlenség a munkavállaló által elvégzett feladatban, akkor pedig megkapja a szabályzatban rögzített havi keretet?
Vagy a mozgóbér csak úgy adható, hogy pl. van az alapbér (ami legalább a minimálbér) és emellé kapja a cafeteriát, illetve még ezen felül kellene beállítani egy bér részt (ami a mozgóbér lenne)? És ha valami probléma van az adott hónapban, akkor a munkavállaló mindenképp megkapja az alapbért+cafeteriát, a mozgóbér pedig csökkentésre, vagy nullázásra kerül.
Köszönöm

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-05-10 07:28:45

Fontos, hogy nem alkalmazhatók a cafeteriában juttatott esetleges kedvező adózási szabályok, ha munkabérként adják (Szja tv. 1.§ (10)). Értem a mozgóbér hasonlatot, de az előbbiek miatt mindenképp kerülendő a cafeteri szabályzatban az említése. Egyébként lehet differenciálni és lehet feltételekhez kötni, de nem lehet teljesítmény függő, mert ebben az esetben már alkalmazandó a fentebb említett jogszabályi hely, azaz munkabérként lesz adó- és járulékköteles.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra