Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Munkaidő keret, elrendelés, túlóra


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

szkati89 2021-12-07 15:32:47

Az alábbi munkajogi kérdésekben kérnék iránymutatást:
Szeretném tudni, hogy 2022 évben maximum hány túlórát dolgozhat egy egész évben adott cég alkalmazásában álló munkavállaló?
Munkaidő keret esetében egymás után hány munkanapra lehet munkavégzést elrendelni?
A munkaidő elrendelést módosítására meddig van lehetőség túlra pótlék számítása nélkül? Azaz a munkavégzés során például egy másik munkavállaló betegsége miatt a MT szerint szabályosan módosítható-e a munkaidő keret a munkavégzést megelőző napon?
Ha munkaidő keretben elrendelésre kerül 6 munkanap a héten, a 7. munkanapon pedig túlóráznia kell a munkavállalónak, akkor
egyrészt folytathatja-e a munkát a 8. napra már előre elrendelt munkanapon, vagy szükséges számára kiadni egy szabad napot?
másrészt hány százalékos bérpótlék illeti meg a munkavállalót a 7. munkanapon?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-12-07 18:06:59

- Ha napi 8 órás munkaviszonyról van szó, akkor alap esetben 250 óra, kollektív szerződés esetén 300 óra, amely 150 illetve -kollektív szerződés esetén- 200 órával megemelhető, ha a felek írásban erről megállapodnak (önként vállalt túlmunka). Mt. 109. és 135.§
- Normál esetben hat nap után 1 pihenőnapot kell kiadni, de megszakítás nélküli, több műszakos, valamint idény jellegű tevékenység esetén akár heti 7 napra is beosztható a dolgozó (viszont számukra is havonta 1 vasárnapi pihenőnapot mindenképp ki kell adni). Mt. 105.§
- Normál esetben 1 héttel előtte 1 heti munkaidő-beosztást kell közölni. Különös esetben (szerintem nem ilyen a megbetegedett dolgozó esete) 4 nappal előtte még lehet módosítani rendkívüli pótlék nélkül. Mt. 97.§ (4)-(5)
- Az attól függ, hogy milyen jellegű munkakörben dolgozik (lásd fentebb). Ha pihenőnapon dolgozik, akkor 100%-os pótlék jár, vagy 50% pótlék+szabadnap.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra