Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Munkaidőkeret


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

mifer2 2022-07-07 18:49:25

Kedves Szakértő!
4 havi munkaidőkeretben foglalkoztatott tgk.vezetők napi 8 órás munkaidőben dolgoznak. A munkaidőkeret januártól-áprilisig, májustól-augusztusig tart stb. Most a munkaidőkeret közben, július 1-től a munkáltató munkahiány miatt szeretné a napi munkaidejüket 6 órásra csökkenteni, mert elküldeni nem szeretné őket. Szabályos-e, hogy munkaidőkeret közepén változna a napi munkaidejük? Természetesen munkaszerződés módosítással. A másik, hogy havidíjasok és a munkaidőkeret végén elszámolandó pótlék esetében 174 órával kell osztani, részmunkaidő esetében a 174 óra arányos részével. Ezt hogyan kell megoldani? A munkaidőkeretet ketté osztom és úgy nézem meg a túlórákat a napi munkaidőnek megfelelően és számolom ki a pótlék összegét. Vagy le kell zárni 2 hónap (május-június) után a munkaidőkeretet és elszámolunk a dolgozókkal. Majd a júl-aug-ra új munkaidőkeretet állapítunk meg már a 6 órás napi munkaidővel. Természetesen ezt is írásban közölve feléjük. Van erre valahol jogszabályi előírás? Sajnos nem találtam erre konkrét példát. Nagyon köszönöm a segítségét.
Mifer

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-07-11 14:00:10

Kedves Mifer,
- Én nem látom jogszabályi akadályát a munkaidő munkaidőkeret alatti egyező akarattal történő változtatásának.
- Véleményem szerint az elsőként javasolt eljárás a helyes.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra