Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Munkaidőkeret kérdések


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

mindgaap 2023-02-03 15:42:14

Tisztelt Szakértő,

Ügyfelünk kisker. üzleteket üzemeltet, a hét minden napján nyitva tartanak 10:00-21:00 között, havi munkaidőkeretben foglalkoztatják az alkalmazottakat. Ezzel kapcsolatban az alábbi kérdések merültek fel:

- Kell-e bármilyen pótlékot fizetni akkor, ha szombatra, ill. vasárnapra is beosztanak egy adott dolgozót, viszont hétfőn és kedden nem kell dolgoznia?

- kell-e bármilyen műszakpótlékot fizetni, ha valaki reggel 10.00-től este 21.00-ig dolgozik?

- Ha a havi munkaidőkeretben (pl. januárban) 176 órát kell teljesítenie, de 186 óra lesz a tényleges ledolgozott idő, a 10 órát 50%-os pótlékkal növelten kell elszámolni?

- Ha a munkaidőkeretben előírt óraszámnál valami oknál fogva kevesebbet teljesít, akkor órabér-arányosan ez "levonható" a bruttó béréből?

Válaszait előre is köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-02-04 06:17:54

- Nem kell, de havonta 1 vasárnapot mindenképp ki kell adni.
- Nem kell.
- Igen.
- Ha ez nem a dolgozó hibája, akkor nem vonható le, azt állásidőként kell elszámolni, kivéve ha a dolgozó munkával való ellátása "elháríthatatlan külső ok" következményeként nem lehetséges (147.§).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra