Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Munkaidőkeret tartamának rövidítése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Linkin13 2022-11-15 14:08:44

Tisztelt Szakértő!
Ha a munkáltató le akarja rövidíteni a jelenlegi munkaidőkeretet, akkor az bármilyen kihatással van a következő munkaidőkeret tartamára? Terheli a munkáltatót bármilyen speciális tájékoztatási / dokumentálási kötelezettség ebben az esetben?
Előre is köszönöm a válaszát!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-11-15 19:51:45

A jelenlegi munkaidőkeretet jogszerűen egyoldalúan nem tudja lerövidíteni, csak a következőt. Ha a munkaidőkeret tartama a munkaszerződésbe volt foglalva (nem ajánlott), akkor csak munkaszerződés módosításával lehet változtatni (ehhez természetesen kell a munkavállaló egyező akarata is). Ha csak a tájékoztatásban szerepelt (a törvény ezt követeli meg), akkor a munkáltató egyoldalú nyilatkozattal teheti meg, előzetesen.
papattila

Szakértői hozzászólás

Linkin13 2022-11-16 08:27:57

Tisztelt Szakértő!
A munkaidőkeret lerövidítése kapcsán mindenhol a következőt találtam: "A munkavállalóval már közölt munkaidőkeret kezdő és befejező időpontja kivételes esetben és korlátozottan módosítható. Hangsúlyozandó, hogy a keret tartamának növelésére nincs mód, az időszak lerövidítésére azonban lehetőségük van a feleknek. Lerövidítés esetén úgy kell elszámolni, mintha eredetileg is ilyen időszakban rögzítették volna a munkaidőkeret. Az ebből eredő „hátrányok” azonban a munkáltató terhére esnek, vagyis a munkavállaló által teljesített többlet munkaidőt rendkívüli munkaidőként, ha pedig a munkavállaló kevesebbet dolgozott, a különbözetet – az általános szabályok szerint – el kell számolni. A munkavállaló díjazása szempontjából nem lehet hátrányos a rövidebb időszak alapulvétele." Akkor ezt hogyan kell helyesen értelmezni? Előre is köszönöm a válaszát!

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-11-16 10:15:59

Ez véleményem szerint azt jelenti, hogy egyező akarattal módosíthatják (rövidíthetik) a keretet, de ennek esetleges kedvezőtlen hatásait a munkáltatónak kell viselnie. Az elszámolásra az Mt. 95.§-a alkalmazandó.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra