Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Munkáltatói felmondás fizetésnélküli szabadság miatt


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

bako1971 2020-10-25 19:28:08

A dolgozóm elment szülni. Igénybe vette a 168 napra járó GYET-t. Ezután, fizetés nélküli szabadságot kért, mivel a gyerek féléves kora után a férje veszi igénybe a GYED-et, mert anyagilag így kedvezőbb nekik. Munkáltatóként köteles vagyok-e elengedni fizetés nélküli szabadságra, úgy, hogy a dolgozó semmilyen gyereknevelési ellátást nem vesz igénybe. Természetes nem jött dolgozni, és a gyereket ténylegesen ő neveli. Jogszerűen jártam-e el, amikor a fizetés nélküli szabadsághoz nem járultam hozzá, és megszüntettem a munkaviszonyát. Most jelentkezett újból, hogy ismét terhes. Van-e valami kötelezettségem vele?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-10-27 10:10:33

Az Mt. 128.§-a alapján a dolgozónak a gyermeke 3 éves koráig fizetés nélküli szabadság jár, amit kérésének megfelelően kell kiadni, függetlenül attól, hogy kap-e babás ellátást vagy sem. Ugyanakkor a Tbj. alapján csak akkor nem szünetel a biztosítása, ha ellátást is folyósítanak részére. Ebben az esetben ez nem lesz igaz, így eü.szolg.járulék fizetésére lesz kötelezett az első olyan naptól, amikor nem ő, hanem a férje kapja a babás ellátást. Következésképp nem járt el jogszerűen, amikor nem járult hozzá a fizetés nélküli szabadság kiadásához, valamint a távollétre hivatkozva azonnali hatállyal megszüntette a dolgozó munkaviszonyát (a dolgozó felmondási védelem alatt áll a gyermek 3 éves koráig -Mt. 65.§ (3)- és nem követett el olyat, ami az azonnali felmondásra okot adhatott volna). Amit tehet: nyerje meg a dolgozó jóindulatát, mielőtt munkaügyi pert indít és azonnal állítsák vissza a munkaviszonyt visszamenőleges hatállyal, mintha ez az intermezzo nem is történt volna meg...
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra