Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Munkarend munkaidőkeretben


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

clasman 2021-10-14 11:37:27

Tisztelt Szakértő!

Kötelező-e a munkaidőkeret elrendelése abban az esetben, ha a munkavállaló akit munkaszerződés szerint általános teljes napi munkaidőben foglalkoztatnak, napi munkaidő 8 óra, a tájékoztatóban a munkarend 06:00-14:00, egyes napokon bizonyos munkák esetében délutánra kerül beosztásra. Ez előfordul, hogy csak egy nap egy hónapban, de lehet hogy egy hét, vagy egyik hónapban dolgozik délelőtt, másik hónapban van 2-3 munkanapja amikor délutánra kellene jönnie.

Ilyen esetben hogy járok el helyesen, az esetenkénti délutános beosztás miatt kell-e a munkaidőkeret használata?

Köszönettel: Clasman Kft.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-10-14 15:20:07

Kedves Kérdező,
Ehhez nem szükséges munkaidőkeret elrendelése, elegendő a munkaidő-beosztást ennek megfelelően készíteni. Fontos, hogy az 1 heti munkaidő-beosztását a dolgozó 1 héttel (168óra) előtte megkapja. A változó munkakezdés miatt felmerülhet műszakpótlék fizetési kötelezettség is.
papattila

Szakértői hozzászólás

clasman 2021-10-18 08:47:55

Kedves Szakértő, köszönöm válaszát!

Tekinthetem kétműszakos munkarendnek ha az üzemelési idő 06:00-00:00-ig. Délelőttre 06:00-14:00-ig jönnek a dolgozók, délután 16:00-00:00-ig tart.
Változó, hogy melyik alkalmazott vállalja be a délutánt, megtéveszt az a törvényi előírás magyarázat, miszerint többműszakos tevékenység munkaidő-beosztási szabályok mindig egy munkadőkeret vagy elszámolási időszak tartamán belül alkalmazható.
Tulajdon képen ha valaki egyszer- egyszer vállal délutánt készítünk erre egy munkaidő beosztást, ha valaki pedig úgy vállal munkát egy hónapban hogy jön 2 hetet délelőtt 2 hetet délután, ilyenkor is elég a munkaidő beosztás kiadása, nem kell munkaidő keretbe tenni az általánostól eltérő beosztás miatt?
Ugyanez lenne a kérdésem ha egyik hónapban délelőttöt választ, másik hónapban délutántra jön végig, ezt hogy kell lepapírozni?
Köszönettel: Clasman Kft.

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-10-18 13:39:38

- Ha a dolgozó általános munkarendben dolgozik (hétfő-péntek), akkor nem szükséges munkaidőkeret, függetlenül attól, hogy a hétköznapokon délelőttös vagy délutános műszakban dolgozik. Ehhez elegendő a munkaidő-beosztást így igazítani.
- Szintén.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra