Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Munkavállalói kölcsön


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

szekeres 2021-09-03 11:34:27

Kedves Attila,
mint adószakértő az alábbiakban kérném segítségét.
A Bt dolgozója munkavállalói kölcsönt szeretne kérni a munkaadójától, amit a munkaadója szeretne megadni, hogy támogassa dolgozóját. De a munkaadónál kérdések merültek fel. A munkaadó a kölcsönt kölcsön szerződés alapján kamatmentesen szeretne adni.
1, Kérdésem adható-e?
2, Van-e kölcsön összeg korlát és időtartalom a visszafizetésre?
3, Ha a munkavállaló és a munkaadó a kölcsönt szabad felhasználáshoz kötik, terheli-e a munkaadót vagy munkavállalót valamilyen adó a kölcsönnel kapcsolatban, akkor is, ha visszafizetésre kerül?
4, Ha a kölcsönt valamihez kötik, akkor a munkavállalónak számlával kell-e igazolni, hogy a kölcsönt arra használta, amire kérte? Ebben az esetben is kérdés milyen adó terhelés van, ha van?

Válaszát előre is köszönöm szépen.
Sándor

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-09-06 19:47:49

Kedves Sándor,
1. Igen, az Szja tv. 72.§ (4)f) alapján van lehetőség kamatmentes munkáltatói kölcsön nyújtására, de csak az ott leírt célra és formában.
2. Igen, 5 évente 10 millió forint, viszont a lejáratra nincs előírás.
3. A szabadfelhasználású hitel meg nem fizetett kamata adóköteles jövedelmet keletkeztet a 72.§ alapján, mely után a kifizetőnek keletkezik adófizetési kötelezettsége.
4. Ha a kölcsönszerződésben kikötötték a felhasználási célt, akkor igen, valamilyen módon ezt igazolnia kell a magánszemélynek (ennek egyik kézenfekvő módja a számla bemutatása).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra