Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Munkavégzés vasárnap


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

clasman 2021-12-14 16:00:50

Tisztelt szakértő az alábbiakban szeretném segítségét kérni, vasárnapi munkavégzéssel kapcsolatosan:

Hogyan lehet értelmezni a rendeltetése folytán e napon működő munkáltatót? 101.§ a) pontját?

Kik tartoznak ide? A TEÁOR szerinti besorolás határozza meg? Milyen tevékenységű vállalkozások tartozhatnak ebbe a fogalomba?

Köszönettel:
Clasman

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-12-14 18:00:13

Kedves Clasman,
Ezt maga a törvény (próbálja) meghatározni a 102.§ (3)-ben: "A munkáltató vagy a munkakör akkor minősül a munkaszüneti napon is rendeltetése folytán működőnek, ha
a) a tevékenység igénybevételére a munkaszüneti naphoz közvetlenül kapcsolódó, helyben kialakult vagy általánosan elfogadott társadalmi szokásból eredő igény alapján, vagy
b) baleset, elemi csapás, súlyos kár, továbbá az egészséget vagy a környezetet fenyegető veszély megelőzése vagy elhárítása, továbbá a vagyonvédelem érdekében kerül sor." Ez bizonyos esetekben egyértelmű, bizonyos esetekben elég nehezen meghatározható, de semmi esetre sem lehet teáor besoroláshoz kötni.
papattila

Szakértői hozzászólás

clasman 2022-01-31 11:42:09

Tisztelt Szakértő!

Megint visszatérnék a vasárnapi munkavégzés és vasárnapra elrendelhető túlóra kérdésre:

Ha szabályzatban rögzíti a társaság, hogy az adott telephelyén gyártással foglalkozó üzem hétfőtől-vasárnapig gyárt-üzemel, akkor ez megfelel az mt. szerinti e napon is rendeltetése folytán működő kifejezésnek? Ami a munkakört illeti? Itt lakatosokról, hegesztőkről, műszakvezetőkről, csőszerelőkről van szó. Általános teljes munkaidőben vannak foglalkoztatva, heti 40 óra, vasárnapra túlóra van elrendelve. /nincs munkaidőkeret/. Lehet-e arra hivatkozni, hogy az üzem hétfőtől-vasárnapig üzemel, ezért elrendelhető túlóra vasárnapra.
Visszajelzését köszönöm!

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-02-02 05:33:48

Erre a törvényhelyre hivatkozva ez nem lenne szabályos. Jelen esetben a "megszakítás nélküli tevékenység" (Mt. 90.§) jöhetne szóba.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra