Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Munkaviszony megszűnés nyugdíjazás miatt


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

level07 2022-01-04 13:46:45

T. Önadózó! Munkaviszonyban lévő munkavállaló nyugdíjba megy, ebben a hónapban betölti a 65. életévét. Amennyiben írásban benyújtja a munkaadónak a kérelmet, hogy nyugdíjazás miatt meg szeretné szüntetni a munkaviszonyát közös megegyezéssel, akkor 30 nap felmondási időt kell figyelembe venni a munkáltatónak? Amennyiben eltekint a munkáltató a 30 nap felmondási idő letöltésétől, a munkaviszonya mindenképpen a felmondás napját követő 30. napon szűnik meg? A nyugdíjazás miatti munkaviszony megszüntetés esetén milyen járandóság illeti meg a munkavállalót? Köszönöm a válaszát, Magdi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-01-04 18:41:54

Kedves Magdi,
Ha (dolgozói) felmondással szüntetik meg a munkaviszonyt, akkor a felmondási idő jár a munkáltatónak (is). Ha a dolgozó közös megegyezéssel szeretné megszüntetni a munkaviszonyát és ezt a munkáltató is elfogadja, akkor nincs felmondási idő, a munkaviszony megszüntetésének a napja a közös akar szerinti nap lesz. Ha van felmondási idő, akkor a munkaviszony a felmondási idő utolsó napján szűnik meg. Felmondási idő egyébként jár a nyugdíjas dolgozónak is, ellentétben a végkielégítéssel, amely a nyugdíjkorhatárt betöltött és a nyugdíj megállapításához szükséges szolgálati idővel rendelkező munkavállalónak nem jár. Említést érdemel, hogy a ki nem adott, járó szabadságot a nyugdíjas részére is pénzben kell megváltani.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra