Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Oltás, fizetésnélküli szabadság, felmondás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

FerencSz 2022-02-07 19:06:00

Tisztelt Pap Attila!

A következő helyzet kapcsán szeretném kérni a véleményét milyen lehetőségei vannak a munkavállalónak:
Munkáltató nyomtatott papírcetlit hagyott az irodában minden egyes munkavállalónak azzal az üzenettel, hogy aki a következő 45 napban nem adatja be magának az első covid elleni oltást azt 1 év fizetésnélküli szabadságra küldi. Mindezt aláírás nélkül egy nyomtatott üzenet formájában, ez így jogszerű?
Azt tudom, hogy ha nem adatom be magamnak az oltást, akkor a 45. nap után amíg fizetésinélküli szabadságon vagyok egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnem magam után illetve ennek kezdetét/végét NAV felé jelentem kell.
Mikor járok jobban? Elmehetek fizetésnéküli szabadság ideje alatt más (nem konkurens) céghez dolgozni? Vagy előbb fel kell mondanom? Mit lehet tenni? Végkielégítést elvileg nem kapok mivel a főnököm 3 évente átjelentett másik cégbe, tehát adott helyen nincs 3 évnél hosszabb munkaviszonyom.

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel,
Ferenc

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-02-08 18:04:39

Kedves Ferenc,
A munkáltató csak akkor írhatja elő a védőoltás kötelező felvételét, ha a munkaköri sajátosságok ezt indokolják. Az aláírás nélküli papírcetlis megoldáson persze lehetne jogilag focizgatni, hogy jogszerű-e vagy sem, de szerintem nincs értelme időt-energiát-pénzt fecsérelni egy erősen korlátolt munkáltatóra.
Igen, fizetési nélküli szabadság alatt szabadon elmehet dolgozni egy nem konkurrens céghez dolgozni, még csak be sem kell jelentenie a jelenlegi munkáltatójának, nemhogy engedélyt kérni rá. Egyébiránt az ide-oda pakolgatós munkáltatót érdemes minél hamarabb otthagyni...
papattila

Szakértői hozzászólás

FerencSz 2022-02-15 16:47:40

Köszönöm szépen!

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra