Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Órabér-havibér különbség


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

JB Consulting 2022-10-21 10:33:02

Tisztelt Pap Attila!

Az alábbi esetben szeretnénk szíves tájékoztatását kérni:
- Adott egy Bt. ahol a munkaviszonyos foglalkoztatottak 1 havi munkaidőkeretben, eladóként dolgoznak, a br. besorolási alapbérük jelenleg havidíjban van megállapítva, melyre rájönnek a különböző pótlékok, főként: rendkívüli munkaóra díjazásának pótléka, munkaidőkeret feletti órára járó túlóra pótlék, ünnepnapra járó pótlék, vasárnapi pótlék, műszakpótlék, éjszakai pótlék.
Most felmerült, hogy a havidíj helyett óradíjas elszámolást szeretnének a munkavállalók, mert nem értik, hogy miért kapnak ugyanannyi alapbért a 184 órás „hosszú” hónapban, mint a 168 órásban.
Kérdések:
- Ha a Bt. áttér az óradíjas elszámolásra, akkor az érinti-e a fent nevezett pótlékok elszámolását, vagy ettől függetlenül továbbra is mindegyiket ugyanolyan elvet követve kell megállapítani/megfizetni?
- Illetve ha esetleg főbb pontokba szedve felvázolná, hogy az óradíjas elszámolásra való áttérésnél mire kell nagyon figyelni (pl.: eddig olvastuk, hogy az ünnepnap esetén más a havi osztószám, és a betegszabadság elszámolása is, de ezeken kívül), miben másabb a havidíjashoz képest, az hatalmas segítséget jelentene.

Segítő válaszát előre is nagyon szépen köszönjük!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-10-25 07:35:56

A pótlékok ugyanúgy járnak órabéres elszámolás esetén is. A számítási metódus annyival egyszerűbb, hogy ebben az esetben már nem kell az egy órára eső munkabérrel matekozni. Specialitás órabér esetén, hogy a hétköznapra eső munkaszüneti napokra távolléti díj jár, mindentől függetlenül (azaz akár dolgozik, akár nem).
A "felvázolásra" nem vállalkozom, megértését köszönöm.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra