Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Órabéres foglalkoztatás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

burjanpal 2022-03-22 09:12:46

Tisztelt Szakértő!

Egy vendéglátással foglakozó vállalkozásnál felmerült, hogy órabérben szeretnék fizetni az alkalmazottakat, mégpedig úgy hogy minden hónapban csak annyit fizetnek nekik, amennyit valójában ledolgoztak. Így pl. januárban csak 120 órát , de júliusban lehet, hogy 200-at. Úgy tervezik, hogy amennyiben nem éri el a munkaidejük az általános munkarend szerinti negyedéves, vagy éves munkaidő-keretet, a különbözetet nem fizetik ki nekik (így éri meg az egész). Olvasgatva a kapcsolódó cikkeket, úgy látom, hogy az Mt szerint erre nincs lehetőség. Hiába hívjuk órabéres foglalkoztatásnak, a munkavállalónak az általános munkarend szerinti órákra járó bérét legkésőbb a munkaidőkeret végi elszámolásnál akkor is meg kell kapnia, ha a munkáltató nem osztotta be a csak pl a felére. Tehát ez csak névleg órabér, tulajdonképpen havi bér, csak egyenlőtlenül kerül kifizetésre a munkaidőkeret alatt. Jól látom?
Gondolom a munkaviszonyon kívül más foglalkoztatási mód sem lehet megoldás erre a problémára, hiszen az alá-fölé rendeltségi viszony és más munkaviszony szerű elemek miatt átminősítenék ellenőrzés esetén munkaviszonnyá.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-03-22 18:58:00

Igen, helyesen látja, a dolgozó munkával történő ellátása a munkáltató feladata és kötelezettsége, az ebből eredő következményeket is neki kell viselnie (állásidőre járó bér). Az egyéb megállapításaival is egyetértek.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra