Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Pékség munkaügyi kérdések


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

taxoff 2023-06-23 15:23:02

Kedves Attila! Az alábbiakban kérem segítségét: Adott egy pékség, ahol 1 havi munkaidőkeretben foglalkoztatják a dolgozókat. A pékség működése (jelenleg) fixen, vasárnaptól csütörtökig terjed. A napi munkaidő 5:00-tól 13:30-ig van, 30 perc munkaközi szünettel. A heti két pihenőnap a péntek és a szombat. Jelen esetben egy vasárnapot sem tud kiadni pihenőnapnak a pékség. Kérdéseink: 1. Nyilatkozat alapján lemondhat-e a dolgozó a kötelezően kiadandó legalább havonta egy vasárnapról? 2. Jól gondoljuk, hogy ennél a munkáltatónál a vasárnapi munkavégzésért nem jár pótlék? 3. Ha ünnepnapokon is dolgoznak, akkor az alapbéren felül plusz 100 %-os pótlék jár az ünnepnapra? 4. A pékek munkáját segítő egyéb dolgozók, (pl. raktáros, anyagmozgató, takarító) is beoszthatóak vasárnap, és ünnepnapokon a munkáltatójuk tevékenysége miatt? Rájuk nézve van eltérés a pékekhez képest? Segítségét előre is köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-06-27 14:31:41

1. Érvényesen erről nem mondhat le a dolgozó.
2. Igen, jól gondolják.
3. Munkaszüneti napon végzett munkáért a pékeknek is jár a 100%-os pótlék.
4. Ők ugyanúgy számfejtendők, mint a pékek (azaz nem jár vasárnapi pótlék, de beoszthatók munkaszüneti napra és jár nekik a 100%-os pótlék).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra