Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Rendkivüli munka idő


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

bogyo97 2022-03-08 11:24:00

Tisztelt Szakértő úr!
A segítségét szeretném kérni azzal kapcsolatban, hogy egy cég vidéken végez utépítési munkát.Lehetséges e napi 12 óra munkavégzés olyan formában hogy egybefüggöen 11 nap a Pénteki nap 5 óra munkavégzés majd haza utazás.Következő időszak hasonló modon történik 11 nap ...Milyen form mában és milyen pótlékok alkalmazásával lehet szabályos bérszémfejtést megoldani?
Válaszát előre köszönöm!
munkavégzés majd haza utazás.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-03-09 06:42:01

A kiindulási alap csak az egyenlőtlen munkaidő-beosztás munkaidőkerettel lehet. Ezt meghaladóan hetente 6 nap után mindenképp ki kell adni 1 pihenőnapot, kivéve, ha megszakítás nélküli, több műszakos vagy idényjellegű tevékenységről van szó. Véleményem szerint az útépítés egyik kategóriába sem sorolható be, következésképp az a bizonyos 1 napon végzett munka rendkívüli munkavégzésnek minősül, 100%-os pótlékkal. Ugyanakkor ez rendszeresen nem lesz alkalmazható, mivel a rendkívüli munkának pont az a lényege, hogy nem tervezhető, itt pedig eleve így állítanák össze a munkaidő-beosztást. Ez ellentétes lenne rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvével (Mt. 6-7.§). Összegezve: szerintem nincs a rendszeres 11 napos folyamatos munkavégzésre szabályos megoldás.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra