Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Saját munkavállaló képzése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Schmetterling 2023-02-15 08:09:09

Kedves Attila!

Saját munkavállaló képzéssel bombáznak bennünket ügyfeleink, melyben részben már vannak világos pontjaink, de elég sok még a rejtély! ( Szkr. 248§ )
Az egyértelmű számunkra, hogy duális képzőhelyet a kamara tud jóváhagyni és a amennyiben duális a képzés, úgy a szochó kedvezményen kívül szja kedvezmény is megillető őket.
Szakmánként eltérő a szakképzési bér, mely alapján munkaszerződést is módosítani kell.
A kérdéseim a következők lennének:
- Szochó kedvezményt csak a szakképzési bérre vagy a meglévő munkabérre is igénybe lehet -e venni
- Szja- teljesen egyértelmű, hogy csak a szakképzési bérre és csak a duális keretek között lehetséges
- 1041 és munkabér témája:
Minden nap (hétköznap) 4 óra (1 óra= 45 perc) a szakmai oktatás, tehát heti 20 óra (Ekréta rendszerben kell dokumentálni)
Ez alapján a jelenlegi heti 40 órás munkaviszonyos alkalmazottat úgy kell rendszerezni, hogy a jelenlegi 300.000 Ft-os bruttó bérét visszavenni a felére és plusz a szakképzési bére? Ezek alapján kell -e módosítani a 1041 nyomtatványt? Ha igen, akkor hogyan?

Várjuk válaszát!

Köszönjük Szépen!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-02-17 05:22:29

Eljáróban annyit, hogy -tapasztalatom szerint- az egész szakmában nagy a bizonytalanság a jogszabályilag meglehetősen rendezetlen saját dolgozó képzés körül.
- Logikailag csak a szakképzési munkabérre lehet szocho kedvezményt igénybe venni.
- Igen, a munkaszerződést módosítani szükséges a megosztás miatt, de ez nem vonja magával a 1041-esen való módosítást is.
papattila

Szakértői hozzászólás

Schmetterling 2023-02-23 09:12:02

Kedves Attila!

Közben megjött a NAV állásfoglalás, a szochós részt bemásolom:
A szakképzésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 12/2020. (II. 7.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Vhr.) 248. § (1)-(2) bekezdései szerint, ha a képzésben részt vevő személy a nem nappali rendszerű szakmai oktatásban vagy szakmai képzésben párhuzamosan fennálló, foglalkoztatásra irányuló jogviszonya mellett vesz részt, és ezen jogviszonyában az őt foglalkoztató tevékenysége kapcsolódik az adott szakma ágazatához, a szakirányú oktatás az őt foglalkoztatónál is teljesíthető, tekintet nélkül arra, hogy a foglalkoztató duális képzőhelynek minősül.


Ebben az esetben a képzésben részt vevő személy munkaszerződését a szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Szkt.), illetve a Vhr. szerinti szakképzési munkaszerződésnek megfelelő tartalommal úgy kell módosítani, hogy abban - az eredeti munkaköri feladatok ellátása mellett vagy helyett - szerepeltetni kell a szakképzési munkaszerződés tartalmi elemeit.
A szakképzési munkaszerződés tartalmi elemeivel kiegészített munkaszerződés teljes egészében szakképzési munkaszerződésnek, következésképp a jogviszony is teljes egészében a szakképzési munkaszerződés alapján létrejött jogviszonynak tekinthető.

A szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény (a továbbiakban: Szocho tv.). 5. § (1) bekezdés e) pont ea) alpont értelmében a kifizetőnek nem keletkezik az 1. § (1)-(3) bekezdés szerinti adófizetési kötelezettsége az Szkt. 83. § (1) bekezdése szerinti szakképzési munkaszerződés alapján létrejött jogviszonyra tekintettel.

Ez azt jelenti, hogy ha a munkavállaló szakképzési munkaszerződéssé átalakított munkaszerződéssel vesz részt a képzésben, akkor a munkabére tekintetében a kifizető szociális hozzájárulási adó mentessége nem csak az Szkt.-ban (illetve a Vhr.-ben) meghatározott mértékig (legfeljebb 168 ezer forint), illetve a képzésre jutó munkabér hányad mértékéig áll fenn. Amennyiben a munkavállaló munkabére több, mint az adómentes értékhatár, akkor a teljes tárgyhavi (vagyis az eredeti munkakörben történő foglalkoztatásra tekintettel megállapított munkabér hányad is) mentesül a szociális hozzájárulási adó alól.

Ez a mentesség a duális képzőhelynek nem minősülő foglalkoztató által a saját munkavállalójával kötött – szakképzési munkaszerződésnek minősülő – módosított munkaszerződés alapján kifizetett, a Szocho tv. 1. § (1)-(3) bekezdése szerinti jövedelmek tekintetében is alkalmazható.

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-02-24 05:21:29

Köszönöm, hogy megosztotta a NAV álláspontját, hasznos lehet mindannyiunk számára.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra