Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Szabadság kiadása részmunkaidőben


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

scherzsi 2022-07-14 09:48:27

Tisztelt szakértő! Egy munkavállaló részmunkaidőben, heti 27 órában, dolgozik. Ez napi 5,40 óra munkaidőt jelent. Kezdetben minden nap ledolgozta a napi 5,40 órát, később ez változott és megegyezés alapján most három nap alatt dolgozza le a heti 27 órát (3x9 órában). Most három hét szabadságot kért, amit a munkáltató engedélyezett számára. Ez 3x5 = 15 munkanap, napi 5,40 órával számolva. A munkavállaló azonban ezt nem fogadja el, szerinti neki heti 3 nap szabadságot kell kivennie, mivel a hét többi napján nem dolgozik és azokra a napokra nem vesz ki szabadságot. A szabadságot órában tartjuk nyilván, és egy szabadságnap 5,40 óra. Igy tudjuk év végéig a neki járó évi 24 munkanapnak megfelelő szabadságot kiadni. Helyesen járunk el ha a szabadságot heti 5 napra számfejtjük (5,40 óra x 5 nap = 27 óra/hét)? A munkavállaló úgy gondolja, hogy így a három hét alatt 6 nap szabadsággal többet számolunk és az elvész a számára. Ez úgy gondolom rossz megközelítés, mert órában számoljuk a szabadságot, tehát nem éri kár. Segítségét előre is köszönöm. Tisztelettel: scherzsi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-07-15 08:54:45

Kedves Scherzsi,
Tökéletesen egyetértek a véleményükkel, a számításuk végeredménye helyes. Megjegyzendő, ha órában tartják nyilván a szabadságot, akkor annyi szabadság órát kell kiadni, amennyi órára be volt osztva, azaz hetente 3x9=27.
papattila

Szakértői hozzászólás

scherzsi 2022-07-15 17:51:59

Kedves Attila! Köszönöm szépen a segítségét. Scherzsi

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra