Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Szabadság számolás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

JB Consulting 2023-02-17 11:00:10

Tisztelt Papp Attila!

Visszatérő kismamának szeretnénk az eddig felhalmozott szabadságát kiszámolni. Mivel a munkavállaló nem volt jogosult CSED-re csak GYED-re, így szeretnénk megerősítést kérni arra vonatkozóan, jól gondoljuk-e azt, hogy az Mt. 115.§-a alapján az Ő esetében csak a (d, pontra) gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság első hat hónapjára kell számolnunk fizetett szabadságra jogosító idővel (Vagyis Ő csak fél évnyi szabira lesz jogosult)?

Előre is köszönjük!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-02-19 12:04:50

Nem jól gondolják, ugyanis az Mt. nem a CSED folyósításához köti az első félév (24 hét) szabadságra való jogosultságát, hanem a szülési szabadsághoz (Mt. 115.§).
papattila

Szakértői hozzászólás

JB Consulting 2023-02-20 08:17:05

És ha azért kap (CSED helyett) rögtön GYED-et, mert külföldről behozott gyermek (unoka) ideiglenes családba fogadása történt a gyermek kb. fél éves korától, az változtat a helyzeten? Akkor csak a GYED első félévére jár neki? Vagy ilyenkor a szülési szabadság az a befogadástól számolandó 168 nap + Gyed I. féléve?
Köszönettel

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-02-21 11:08:59

Ebben az esetben a családba fogadásig nincs jogszerző idő, szabadság csak az ezt követő félévre jár.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra