Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Több műszakos tevékenység


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

JB Consulting 2022-07-26 09:05:12

Tisztelt Pap Attila!

Az alábbi esetben szeretnénk szíves tájékoztatását kérni:

Eset:
Adott egy Bt., aminek van 5 telephelye. Az 5 telep mindegyikében kizárólagosan (5113-as FEOR-os) munkaviszonyos bolti eladók vannak foglalkoztatva, teljes egészében ugyanazt a tevékenységet végzik, ugyanazokat a feladatokat látják el stb., csak fizikailag máshol. A boltok nyitvatartási idejében viszont eltérések tapasztalhatóak, pl.: valamelyik nyitva van 121 órát is egy héten, a másik csak (pl.: legkevesebb) 68-at.
Kérdés:
Ez esetben hogyan kell értelmezni/alkalmazni az Mt. 90 § b, pontját ( „A munkáltató tevékenysége több műszakos, ha a tartama hetente eléri a nyolcvan órát”)?
Telepenként/vagyis boltonként külön-külön, vagy mivel egy Bt-n belül mindegyik telephelyen azonos a tevékenység, így ha ez egyik annak minősül, akkor mindegyik? Vagy csak akkor minősül mindegyik annak, ha többség az? Vagy esetleg átlagban kellene nézni? Legyen kedves segíteni, hogy pontosan hogyan kell értelmezni a többműszakosságot.

Segítő válaszát előre is nagyon szépen köszönjük!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-07-27 07:52:16

A vállalkozás egészére (azaz az összes telephelyen) kell vizsgálni a heti legalább 80 órás működést.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra