Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Többségi tuladonos, ügyvezető kaphatja-e a bért EURO készpénzben?


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

FORIMEX 2021-12-02 10:20:09

KFT ügyvezetője vagyok, 87°%-os tulajdonrésszel rendelkezem, ettől az évtől gyakorlatilag csak EURO bevétele lesz a cégnek, amit a vevőnk a devizaszámlánkra fog utalni. A kiadások egy része forintban lesz és amikor elfogy a jelenlegi forint számlánkról a forint, váltani kényszerülünk eurót forintra pl. áfa, egyéb adók, rezsi, stb. esetében, ami veszteséggel jár. Legalább a béremet szeretném EUR kp-ban felvenni (eddig Ft-Kp volt). A MT szerint a vezető bérét lehet EUR-ban meghatározni és fizetni, legalábbis én így értelmeztem a szöveget...
A bankunk is hajlandó EUR kp-t kifizetni a devizaszámlánkról (jutakékért "természetesen"), a könyvelő szerint nyithatunk egy devizapénztárt is.
Abban kérem a segítséget, hogy törvényesen megoldható-e és ha igen, hogyan kell könyvelését megoldani, pl. milyen árfolyamon. Nyugdíjas vagyok, csaj SZJA terheli a bért.
Előre is köszönöm és tisztelettel várom válaszukat.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-12-03 13:03:33

Az Mt 154. § (1) alapján a "munkabért - külföldön történő munkavégzés vagy jogszabály eltérő rendelkezése hiányában - forintban kell megállapítani és kifizetni".  Ebből számomra az a következtetés vonható le, hogy munkavállalóként nem lenne szabályos euróban felvennie a munkabérét. Ugyanakkor ha munkabér helyett személyes közreműködői díjat venne fel (ehhez a jogviszonyt meg kell változtatni), akkor ennek már nem lenne jogszabályi akadálya. A bérszámfejtést a kifizetés napját megelőző hónap 15. napjának MNB árfolyamán indokolt elvégezni (Szja tv. 6.§ (4)).
papattila

Szakértői hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-12-08 08:38:11

A kollégák jelezték, hogy a vezető állású munkavállaló esetében szabályos lehet az euróban történő munkabér megállapodás és annak kifizetése (Mt. 209.§).
A téves információért szíves megértését kérem!
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra