Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Turisztikai idénymunka?


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

d-conto 2022-06-30 12:14:44

Kedves Attila, kérdezni szeretnénk, hogy kezelhető-e turisztikai idénymunkaként az az egyszerűsített foglalkoztatás, ahol a munkáltató főtevékenysége szálláshely-szolgáltatás (Balaton melletti apartmanok kiadása), azonban a nyár folyamán ezen kívül végez még strandi vízibicikli-kölcsönzést, és ez utóbbihoz venne fel nyárra kisegítő személyzetet. Egyébként mindkét tevékenységet (szálláshely-szolgáltatás, vízibicikli kölcsönzés) szezonális jelleggel, csak a nyár folyamán végzi a Balaton mellett. Ha kezelhető turisztikai idénymunkaként a vízibicikli kölcsönzőhöz felvett munkavállaló munkaviszonya, akkor a 120 napba beletartozó napoknál ugyanúgy heti max. 5, havi max 15 nap lehet egybefüggő foglalkoztatás, vagy lehet akár 2 hónap is folyamatos?
Köszönettel: Zsófia

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-07-01 12:51:45

Kedves Zsófia,
Értelmezésem szerint sajnos nem lehet turisztikai idénymunkaként kezelni, függetlenül attól, hogy vitathatatlanul szezonális tevékenységről van szó (nem szerepel a Ker.tv. 2.§ 8.pontjának tételes felsorolásában). Ettől függetlenül a turisztikai, mezőgazdasági idénymunkára csak a 120 napos korlát vonatkozik, az 5/15/90 napos szabály az alkalmi munkát érinti.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra