Gyorskérdés
JOG - Polgári jog, gazdasági jog, cégjog, civil szervezetek

Ügyvezetés eltiltás esetén


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

MMónika 2024-06-14 12:09:39

Tisztelt Adótanácsadó!

Adott egy Bt, akinek a Beltagja a személyesen közreműködő tag és az ügyvezetést is Ő vitte tagi jogviszonyban. Az adminisztráció elvégzésére a saját jogon nyugdíjas kültag van megbízási szerződéssel megbízva. A Beltag egy másik Bt. kültagja is volt, ahol, ahol problémák merültek fel és 12 hónapra eltiltották az ügyvezetés lehetőségétől, ebből még 9 hónap hátra van. (mivel valamilyen okból a cégbíróság három hónappal később küldte meg a nyilvántartó részére a törlési határozatot.) Megtehetik-e, hogy a hátralévő 9 hónapra az ügyvezetéssel is megbízzák a kültagot ugyan úgy megbízási szerződés keretein belül? A társasági szerződésben nincs meghatározva, hogy munkaviszonyban kellene az ügyvezetést végezni.

És egy másik kérdésünk is lenne.
Egy egyszemélyes Kft is ugyan csak az eltiltott személy tulajdonában van. Ez a Kft. egyelőre alvó cég, idén nem terveznek benne munkát végezni, így bevétele nincs. Ennek a vállalkozásnak az ügyvezetését erre a hátralévő 9 hónapra milyen módon lehetne megoldani? Szintén a saját jogon nyugdíjasra bízná a feladatot a tulajdonos. Megteheti-e, hogy ellenszolgáltatás nélküli megbízási szerződéssel bízza meg a nyugdíjast, mivel nincs bevétele a vállalkozásnak és nem szeretné veszteségessé tenni a Kft-t? A társasági szerződésben szintén nincs az ügyvezetésre előírás, hogy milyen jogviszonyban kell azt végezni.

Köszönettel, Maulik Mónika

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-06-17 07:19:56

Kedves Mónika,
- Igen, szabályosan [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

MMónika 2024-06-17 14:25:27

Kedves Attila!

Köszönöm a válaszát!

Azt még megkérdezhetem, hogy mivel a Cégnyilvántartás alapján a jelenlegi ügyvezetőt eltiltották, így a cégbíróságot az ügyvezetés változásáról értesíteni kellene?
Azaz ezt a változtatást Ügyvéddel a cégbíróság felé be kell jelenteni vagy elegendő lenne egymás közti polgári szerződés?

Köszönöm, ha még erre is ad útmutatást.

Üdvözlettel, Mónika

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-06-19 05:11:52

Kedves Mónika,
Mindenképp kell [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra