Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Vasárnapi pótlék és műszakpótlék


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Rikvia 2022-01-02 22:17:00

Tisztelt Szakértő!
Egy forgalomirányitással foglalkozó vállalkozásnál ahol 3 havi munkaidőkeretet alkalmaznak, gyakran előfordul, hogy a hétvégi műszakok esetén vasárnap és éjjel dolgoznak. (pl.:18.30-tól 6.30-ig )
Ha mondjuk vasárnap este 18.30-tól hétfő reggel 6.30-ig dolgozik a munkavállaló, akkor a 18.30.-24.00-ig jár a műszakpótlék és a vasárnapi pótlék is egyszerre?
Válaszát előre is köszönve.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-01-03 12:43:10

Az említett két pótlék egymástól független. Vasárnapi pótlékra az jogosult, akit kizárólag az Mt. 101.§ (1)d),e),i) alapján foglalkoztatnak. Értelmezésem szerint ez egy forgalomirányító esetében nem teljesül, részére nem jár vasárnapi pótlék. Műszakpótlékra akkor jogosult a dolgozó, ha a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetének időpontja rendszeresen változik. A változást rendszeresnek kell tekinteni, ha havonta a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetének időpontja a munkanapok legalább egyharmada esetében eltér, valamint a legkorábbi és a legkésőbbi kezdési időpont között legalább négy óra eltérés van. A kérdésbeli esetben ez azt jelenti, hogy vasárnap 18 órától hétfő 6 óráig jár a pótlék.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra