1% - ahogy az ombudsman látja

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Ha valaki nem a megfelelõ módon, vagy nem határidõben rendelkezik személyi jövedelemadója 1+1%-áról, akkor a nyilatkozata érvénytelen. Jogállamban a törvények az adóhatóságot is kötik, az APEH ezért kizárólag a törvényben megjelölt idõpontokig, és csak határozatban állapíthatja meg a rendelkezõ nyilatkozatok érvénytelenségét.

_____________________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 17.640,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

_____________________________________________

1% - ahogy az Ombudsman látja

Szabó Máté pénzügyi jogi projektje keretében hivatalból vizsgálta az APEH magánszemélyek 1+1%-os rendelkezõ nyilatkozataival kapcsolatos gyakorlatát. Az ombudsman ennek során megállapította, hogy az adóhatóság meglehetõsen kreatívan, és ellentmondásosan értelmezi a nyilatkozatok érvényességével kapcsolatos döntése meghozatalára vonatkozó határnapokat.

Az adózó magánszemélyek legkésõbb május 20-ig juttathatják el rendelkezõ nyilatakozataikat az APEH-hez. Az adóhatóság a nyilatkozatok alapján minden év szeptember 1-ig felhívja a kedvezményezett szervezeteket arra, hogy a kiutaláshoz szükséges iratokat 30 napon belüli nyújtsák be. A törvény azt is szabályozza, hogy bármelyik – tehát a nyilatkozó, vagy a kedvezményezett - oldalán érvénytelenséget kell megállapítani, az legkésõbb november 15-ig történjen meg. Emellett az APEH augusztus 31-ig tájékoztatja a pénzügyminisztert, az oktatási és kulturális minisztert és a szociális és munkaügyi minisztert az érvényes rendelkezõ nyilatkozatok összesített adatairól. Ezt a tájékoztatást az APEH szeptember 15-ig legalább két országos napilapban és internetes honlapján is közzéteszi.

Az elõbbi rendelkezéseket – különösen a miniszterek tájékoztatását, majd a közzétételt az adóhatóság csak és kizárólag abban az esetben tudja teljesíteni, ha nem egyszerûen a törvényben megjelölt utolsó, november 15-i határidõ elõtt, hanem – fõszabályként – augusztus 31-ét megelõzõen dönt az érvénytelenségrõl, vagy arról, hogy az érvényesség november 15-e elõtt nem állapítható meg. 2009-ben az adóhatóság valamennyi, csaknem 73.000 esetben november 15-e után hozott határozatot a rendelkezõ nyilatkozat érvénytelenségérõl. Az országgyûlési biztos ezzel kapcsolatban arra sem talált indokot, hogy az adóbevallás benyújtása után a döntés meghozataláig miért kell csaknem hat hónapnak eltelnie – miért nem kerülhet arra sor a bevallások feldolgozásával egyidõben.

***

Egyéni vállalkozók és egyéni cégek kézikönyve 2010

Ez a könyv összefoglalóan tartalmazza mindazt, amit az új szabályok szerinti egyéni vállalkozásról és az egyéni cégrõl tudni kell. Szerzõ: Dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ, az Önadózó újság fõszerkesztõje. Formátum: hagyományos nyomdai elõállítású könyv. Terjedelem: 280 oldal. Kiadó: Adónet.hu Zrt. Megjelent: 2010 január 20-án. Ára: 4.900,-Ft  + 740,-Ft szállítási költség összesen: 5.640,-Ft.

Megrendelés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra