2008-tól fordított adózás az áfában

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

2008. 01.01-tõl a kormányzatnak szándékában áll az építõipari tevékenység, illetve az ingatlanokkal kapcsolatos tevékenységek Áfa tv. szerinti adózásának jelentõs mértékû megváltoztatása. E szándékot az évtizedek alatt felhalmozódott negatív ellenõrzési tapasztalat eredményezte, illetve ezen adatokból kalkulált állami bevételkiesés nagysága.

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja,
Adó - Tb. Számvitel. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési díj 2007. december 31-ig: 980,-Ft/hó.
Elõfizethetõ:
info@onadozo.hu

Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs!

***

A fordított adózás bevezetésének indokolása

2008. 01.01-tõl a kormányzatnak szándékában áll az építõipari tevékenység, illetve az ingatlanokkal kapcsolatos tevékenységek Áfa tv. szerinti adózásának jelentõs mértékû megváltoztatása. E szándékot az évtizedek alatt felhalmozódott negatív ellenõrzési tapasztalat eredményezte, illetve ezen adatokból kalkulált állami bevételkiesés nagysága. Az építõiparban jelenleg vélhetõen a legnagyobb mértékû a fekete foglakoztatás aránya, értve ez alatt a bejelentés nélkül foglalkoztatott, és a ténylegesnél alacsonyabb összegre bejelentett alkalmazottak hányadát egyaránt. Önmagában ez a tény még nem indokolná a jelenlegi szabályok megváltoztatását. A jelenség viszont további deviáns adózási magatartást eredményez, a fiktív számlák felhasználására irányuló törekvést. Tekintettel arra, hogy a zsebbõl fizetett valós, de az adózás elõl eltitkolt bérköltségek bizonylat hiányában költségként nem érvényesíthetõk, így a kimutatott eredmény valótlanul magas, és a ténylegesen maradó pénzeszközök nem nyújtanak fedezetet az adóterhekre (egyenes és forgalmi adókra). Mondani sem kell, hogy számvitelileg nonszensz helyzetek álnak elõ. A fiktív számlákkal alvállalkozói díjnak számolják el a kifizetett bérköltséget, sokszor annál magasabb összeget is, a törvénytelen adózási elõnyök érdekében.
A fiktív számlák után az általános forgalmi adót nem fizetik be, de az inkriminált bizonylatok áfa tartalmát visszaigénylik a költségvetésbõl. A jelenség általánossá válása miatt az államot jelentõs kár éri. (Ne feledjük, hogy ezzel minden törvénytisztelõ állampolgár károsodik, hiszen az állam mûködtetéséhez egy adott pénzmennyiség mindenképpen szükséges, és ha valaki nem fizeti be az adóját, vagy jogtalanul igényel a mások által befizetett összegbõl, akkor a törvényesen adózókkal kell megfizettetni az állam fenntartásához szükséges összeget.)
A kormány az áfa bevétel kiesésének minimalizálása érdekében, a fordított adózást vezeti be az építõiparban, és a legtöbb ingatlannal kapcsolatos szolgáltatás nyújtás esetében.

Vira Sándor
vira@vnet.hu

Vira Sándor írásának folytatását a fordított adózás szabályairól az Önadózó következõ, december 1-én megjelenõ számában olvashatjuk.

Önadózó


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra