2009 a kereskedelemben katasztrofális év volt

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Ezen írásunkat ajánlásként szánjuk a tevékenységre jellemzõ keresetre vonatkozó saját adózói feljegyzés elkészítéséhez. Mentsék el - és hivatkozzanak rá nyugodtan.

______________________________________

December 31-ig még a régi áron fizetheti elõ!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 9 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 16.380,-Ft.  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

______________________________________

2009 a kereskedelemben katasztrofális év volt

Rendkívül rossz év volt 2009 a kereskedelemben, a kereskedõk, a vásárlók és a beszállítók számára egyaránt, és 2010 elsõ félévi kilátásai is rosszak - mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) fõtitkára az idei évet értékelve.

Az OKSZ fõtitkára elmondta, hogy a 2007 és 2008 után 2009 már a harmadik katasztrofális éve lesz a kereskedelemnek.

A szövetség a 2009. évre szóló elõrejelzésében még azzal számolt, hogy a GDP 6-7 százalékos csökkenése esetén a kereskedelmi fogyasztás is ilyen mértékben esik majd. Ehhez képest nagyobb lesz a kereskedelem visszaesése, a háztartások fogyasztási volumene az idén az I-III. negyedévben 7,9 százalékkal csökkent - mutatott rá a fõtitkár.

Kifejtette: az idén az elsõ félévben a kereskedelem forgalma még hónapról hónapra fokozatosan esett vissza, viszont a második félévben - július és szeptember között - óriási zuhanás történt. Például az élelmiszerek forgalma 7-8 százalékkal esett vissza ezekben a hónapokban, az iparcikkeké 10 százalékkal, ezen belül a tartós cikkeké 15-18 százalékkal mérséklõdött. A jármûveknél 50 százalék feletti volt a visszaesés.

A fõtitkár értékelése szerint a második félévre már elfogytak a háztartások tartalékai, nagy volt a munkanélküliség, a bankok nehezebben hiteleztek, a vásárlók óvatosabban vették fel a hitelt. A decemberi kereskedelem is gyengébb a tavalyinál és a tavalyelõttinél. A 2010-es elsõ félév kilátásai is nagyon rosszak, mivel a gazdaság teljesítménye - a kormány elõrejelzése szerint is - nem fog növekedni. A fogyasztás ehhez igazodik, és nincs olyan tényezõ, amely azt vetítené elõre, hogy összességében a fogyasztás egésze növekedne - tette hozzá.

Vámos György úgy fogalmazott, hogy a kereskedelemnek 2010. már a negyedik szûk esztendeje lesz, ez azt jelenti, hogy nagyon kimerültek a tartalékok. A jelenlegi akciókat is kényszerbõl hirdetik meg a kereskedõk, mert valamivel be kell csalogatni a vásárlót.

Az érdekképviselet fõtitkára szerint azzal is számolni kell, hogy csökken a kereskedelmi értékesítõ helyek száma. Míg 2006 elõtt több mint 165 ezer kiskereskedelmi értékesítõ hely volt Magyarországon, addigra számuk 2008. végére 158 ezerre csökkent. Elõzetes információk szerint az idén az elsõ félévben a tendencia folytatódott, néhány ezerrel kevesebb lett az üzletek száma, a második felében pedig a nagyobb piaci visszaesés miatt tovább csökkenhet a boltok száma.

Az áfa év közbeni megemelését katasztrofálisan rossz döntésnek nevezte Vámos György, ennek véleménye szerint jelentõs szerepe volt a kereskedelem második félévi zuhanásban. Az áfakulcs emelése a termékek többségénél eltérõ mértékben megjelent a fogyasztói árakban is. A kereskedõk egy részének lehetõsége volt ugyan a forint árfolyamának kedvezõ alakulásából ellentételezni az áfa-emelkedést, míg másik részük a szezonális hatást tudta kiszûrni, például a mezõgazdasági termékeknél. Az áfakulcs emelése azonban a fogyasztás csökkenésén túl a "feketézéshez" is hozzájárult.

Az áfaemelés ugyanakkor rontja a vállalkozások belpiaci versenyképességét - mutatott rá Vámos György. A kilábalás indulásakor a magyar gazdaság szereplõi számára a magas áfa-kulcs versenyképességi hátrányt jelent a piaci versenyben.


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra