2010-es adómódosítási helyzetkép

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

A béren kívüli juttatásoknál - cafetéria - 25 százalékos lesz az adókulcs, és megszûnik a 400 ezer forintos összeghatár.

__________________________________

20 ÉVES AZ ÖNADÓZÓ - fizesse elõ Ön is!

Önadózó - az adózók lapja. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési  díj  2009. évre 1.260,-Ft/hó.   Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek.  Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

_____________________________

2010-es adómódosítási helyzetkép

Döntött a kormány arról, hogy a béren kívüli juttatásoknál - cafetéria - 25 százalékos lesz az adókulcs, és megszûnik a 400 ezer forintos összeghatár - közölte a kormányszóvivõ a szerdai tájékoztatón, miután a kormány döntött arról, hogy melyek azok az adómódosítási javaslatok, amelyeket támogat.

Szollár Domokos az MTI-nek elmondta: a kormány döntött arról, hogy milyen módosító indítványokat támogat az Országos Érdekegyeztetõ Tanáccsal (OÉT) történt tárgyalást követõen. A kabinet, a bizottsági módosító indítványokkal együtt, összesen több mint ötven, a jövõ évi adótörvény-javaslatot módosító indítványt fogadott be.

Az OÉT-tel való pénteki tárgyalást követõen a kabinet arról döntött, hogy a béren kívüli juttatások közül a kedvezményes kulcs alá tartozzon a helyi közlekedési bérlet, az üdülési csekk (a minimálbér összegéig), a melegétkezési-jegy (havi 18 ezer forintig), az önkéntes pénztári befizetések (a minimálbér feléig), az iskolarendszerû képzés (a minimálbér 2,5-szereséig), valamint az iskolakezdési támogatás (a minimálbér 30 százalékáig).

Továbbra is adómentes maradna a munkáltató által kedvezményesen vagy ingyenesen biztosított számítógép- és internethasználat.  A kormány rendeletet hoz arról, a földhivatalhoz idén június 30-ig benyújtott lakóingatlan eladásról szóló szerzõdések esetében teljes egészében a 20 százalékos áfa-kulcsot kell alkalmazni.  Szintén ide tartozik, hogy a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás még ez év nyarán, várhatóan július elején, a kedvezményes, 18 százalékos áfakulcs alá kerül.

A kormányszóvivõ felidézte: az elfogadott módosító indítványok között van az is, hogy mentes lesz az ingatlanadó megfizetése alól a szakszervezet tulajdonában álló üdülõ, ha az üdülõt az üzemeltetési idõszaka alatt képzõdõ vendégéjszakák legalább 50 százalékában szakszervezeti tag vagy annak közeli hozzátartozója veszi igénybe. Szollár Domokos a bizottsági módosítók kapcsán hozzátette: a helyi iparûzési adónál a kormány ragaszkodik ahhoz, hogy ezt az adóhivatal szedje be a jövõ évtõl, ugyanakkor az önkormányzatoknak mérlegelési joguk lesz, hogy a területükön lévõ vállalkozások közül melyik kapjon mentességet ennek fizetése alól, illetve mekkora legyen a kivetett adó mértéke.

A szóvivõ emlékeztetett, hogy a parlamenthez beterjesztett törvényjavaslat még azzal számolt: az APEH által beszedett iparûzési adót a központi adóhatóság a befizetési határidõt követõen legfeljebb 35 napon belül továbbítja a helyi önkormányzatoknak, de az önkormányzatokkal folytatott legutolsó egyeztetések alapján a kormány módosította javaslatát.  Az új javaslat szerint az átutalás a befizetési határidõt megelõzõ munkanapon megtörténik - szögezte le a kormányszóvivõ.  Mint mondta, az iparûzési adó bevétele az önkormányzatokat illeti meg, vagyis az APEH-nek a teljes összeget át kell utalnia a helyhatóságoknak december 20-ig.

Szollár Domokos a vagyonadóról szólva kiemelte, hogy az adó mértéke változott a korábbi tervekhez képest: a 30 millió forintnál nagyobb értékû ingatlanok esetében 0-30 millió forint között 0,25 százalék, 30-50 millió forint között 0,35 százalék, 50 millió forint felett pedig 0,5 százalék lesz jövõre a három kulcs.  Hozzátette, hogy továbbra is megmarad az a rendelkezés, miszerint a 30 millió forint alatti lakóingatlanok tulajdonosai mentesülnek az adó megfizetése alól, de változás lenne az, hogy ez a mentesség csak akkor járna, ha az adóalanynak legalább 50 százalékos tulajdonában van az ingatlan, amelyben életvitelszerûen benne is lakik.

Nem kellene adó fizetni akkor sem, ha az adóalanynak több lakóingatlanban - lakásban vagy üdülõben - van tulajdona vagy vagyoni értékû joga, és ebbõl a második forgalmi értéke a 15 millió forintot nem éri el - közölte.

***

EGYÉNI VÁLLALKOZÓK KÉZIKÖNYVE 2009

Adótippek, számlázási szabályok, munkaügyi, kereskedelmi, fogyasztóvédelmi kötelezettségek, engedély-köteles tevékenységek, üzlet nyítási-, webáruház-mûködési szabályok, követelések behajtása, átalakulás – és minden amit az egyéni vállalkozónak ismernie kell. Vállalkozási tanácsok több mint  háromszáz nyomtatott oldalon.

Szerzõ: Dr. Szabó Tibor - Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Ára: 9.900,-Ft +  postaköltség. Terjedelem 352 oldal (könyv)  Tartalomjegyzék Önadózó régi és új elõfizetõknek 20% kedvezmény!  Megvásárolható:  Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010 - Megrendelés: info@adonet.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra