98%-os különadó az AB elõtt - április 18-án

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Az Alkotmánybíróság (Ab) április 18-án hétfõn kezdi vizsgálni a végkielégítések 98 százalékos különadójának alkotmányosságát.

___________________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

___________________________________________

98%-os különadó az AB elõtt - április 18-án

Sereg András, az Ab szóvivõje csütörtökön az MTI-nek elmondta: a testülethez "nagyon nagy számban" érkeztek indítványok a kérdésben, egyelõre azonban nem lehet tudni, hogy az ügyben mikor születhet határozat.

Az alkotmánybírák jövõ héten kezdõdõ vizsgálata érintheti a május 20-ig benyújtható személyi jövedelemadó-bevallást, így az Alkotmánybíróság az MTI információ szerint vélhetõen arra törekszik, hogy addig az idõpontig meghozza döntését.

Az Alkotmánybíróság a különadó elsõ, az Országgyûlés által tavaly júliusban elfogadott változatát 2010. október végén alkotmányellenesnek nyilvánította és megsemmisítette. A parlament késõbb úgy módosította az öt évre visszamenõleg kivetett terhet, hogy azt a közszférában elbocsátottaknak 3,5 millió forint, az állami és önkormányzati vezetõknek, valamint az állami és önkormányzati cégek vezetõinek 2 millió forint felett kell megfizetniük.    

A végkielégítések 98 százalékos különadóját ezt követõen - az Alkotmánybíróság honlapja szerint - ismét számos magányszemély, illetve Kiss Péter szocialista országgyûlési képviselõ, valamint a Pedagógusok Szakszervezete, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája és az Állami Számvevõszék Nyugdíjasainak Egyesülete is megtámadta az Ab-n.

A Ház 2010. november 16-án 304 igen szavazattal, 58 nem ellenében - a Fidesz, a KDNP és a Jobbik támogatásával - fogadta el az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról szóló, eredetileg Lázár János által beterjesztett törvényjavaslatot.

Az elfogadott törvény értelmében 98 százalékos különadó fizetésére köteles az a költségvetési szervnél, illetve más, legalább 50 százalékban állami, önkormányzati vagy közalapítványi forrásból mûködõ, illetve tulajdonban lévõ szervezetnél foglalkoztatott magánszemély, aki a jogviszonyának megszûnésekor a különadó alapjának minõsülõ bevételt szerez, kivéve azokat, akik nyugdíjba vonulnak. Nem minõsül a különadó alapjának a felmentési vagy felmondási idõnek a munkavégzési kötelezettséggel járó részére kifizetendõ munkabér.

Az Országgyûlés Sajtószolgálata 2011. április 5-én azt közölte, hogy a parlamenti képviselõket és az Országgyûlés szervezetét nem érinti a különadó-fizetési kötelezettség. Ezt követõen Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezetõ alelnöke és a jobbikos Volner János is azt kezdeményezte, hogy a különadó a honatyákra is terjedjen ki. A változtatás összesen öt volt országgyûlési képviselõt érintene: Béki Gabriella, Gusztos Péter, Kóka János és Világosi Gábor volt SZDSZ-es politikusokat, valamint a szocialista Podolák Györgyöt.

***

ÖNADÓZÓ újság - Segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra